Trufle Bounty z kaszy jaglanej

  • 50 min
  • 6 składników

Składniki na dwa duże talerze trufli:

  • kasza jaglana 1 filiżanka (200 ml)
  • mleko kokosowe 1 puszka (400 ml)
  • wiórki kokosowe 1 opakowanie (200 g)
  • olej kokosowy 3 łyżki
  • cukier/ksylitol/erytrol do smaku (u mnie 7 łyżek)
  • gorzka czekolada 1 tabliczka (100 g)

Jaglane Bounty w formie trufli.

Trufle Bounty z kaszy jaglanej

Wykonanie:

  1. Kaszę jaglaną bardzo dokładnie przepłukuję wodą.
  2. Zalewam 2 filiżankami wody (po 200 ml) i gotuję.
  3. Gdy kasza wchłonie wodę, dolewam puszkę mleka kokosowego i gotuję tak długo, aż kasza wchłonie płyn.
  4. Dodaję wiórki kokosowe (odrobinę możecie zostawić do posypania), 2 łyżki oleju kokosowego, słodzę i blenduję (ja używam tego blendera).
  5. Po przestygnięciu masę wstawiam do lodówki, aż zgęstnieje i da się z niej lepić kulki.
  6. Lepię trufle.
  7. Czekoladę łamię na kostki i umieszczam w garnuszku.
  8. Dodaję 1 łyżkę oleju kokosowego i podgrzewam powoli, mieszając, aż czekolada się rozpuści.
  9. Trufle na łyżeczce zanurzam w czekoladzie i układam na talerzu wyłożonym papierem do pieczenia.
  10. Posypuję wiórkami.
  11. Wstawiam do lodówki, żeby czekolada stwardniała.
  12. Przechowuję w lodówce.

Smacznego!

Trufle Bounty z kaszy jaglanej

Trufle Bounty z kaszy jaglanej

Trufle Bounty z kaszy jaglanej