Trufle czekoladowe z fasoli

  • 20 min
  • 5 składników

Składniki:

  • czerwona fasola 1 puszka (400 g)
  • daktyle 1 filiżanka (200 ml)
  • kakao ok. 4 łyżki
  • olej kokosowy/masło orzechowe 1 łyżka
  • mak do obtoczenia

Zdrowe czekoladowe trufle z fasoli. Słodzone daktylami i obtoczone w maku.

Trufle czekoladowe z fasoli

Wykonanie:

  1. Daktyle gotuję na parze kilka minut, żeby zmiękły.
  2. Fasolę odsączam, przepłukuję wodą i umieszczam w blenderze (ja używam tego) lub malakserze z ostrzem S.
  3. Dodaję daktyle, olej kokosowy lub masło orzechowe i blenduję razem.
  4. Dodaję kakao i blenduję ponownie.
  5. Masę przekładam do miseczki i schładzam w lodówce, żeby dało się z niej lepić kulki.
  6. Lepię trufle i obtaczam w maku.
  7. Schładzam w lodówce.
  8. Trufle przechowuję w lodówce.

Smacznego!

Trufle czekoladowe z fasoli

Trufle czekoladowe z fasoli

Trufle czekoladowe z fasoli