Trufle z ciecierzycy a’la Nutella

  • 15 min
  • 5 składników
96%

Składniki na ok. 20 sztuk:

  • cieciorka 1 puszka (400 g)
  • masło orzechowe (u mnie z orzechów laskowych) 6 lyżek
  • syrop klonowy (ew. daktylowy/z agawy/cukier/ksylitol) do smaku (u mnie 6 łyżek)
  • kakao 4-5 łyżek + do posypania
  • sól pół łyżeczki

Zdrowe czekoladowe trufle z ciecierzycy w ramach testu blendera, o którym przeczytacie tutaj.

DSC_4746_2

Trufle z ciecierzycy a’la Nutella

Wykonanie:

  1. Cieciorkę dokładnie przepłukuję wodą i odsączam.
  2. W blenderze (ja używam tego) umieszczam cieciorkę, masło orzechowe, syrop klonowy, kakao i sól (nie dodawajcie soli, jeśli używacie słonego masła orzechowego).
  3. Blenduję na gęstą masę.
  4. Masę przekładam do miseczki i wstawiam do lodówki na godzinę, żeby stwardniała.
  5. Lepię kulki i obtaczam w kakao.

Smacznego!

DSC_4759_2

Trufle z ciecierzycy a’la Nutella

DSC_4754_2

Trufle z ciecierzycy a’la Nutella

DSC_4737_2

Trufle z ciecierzycy a’la Nutella

8 komentarzy

  1. Wyglądają obłędnie! Od niedawna mam blender tej firmy, stąd moje pytanie: na jakich ustawieniach masa była blendowana? Pozdrawiam 🙂

  2. Czy 400 g ciecierzycy to waga razem z aquafabą? Czy chodzi o te większe puszki, gdzie po odlaniu płynu pozostaje około 400 g ciecierzycy?

  3. Hej! Czy one zamknięte w pudełku mogą postać w lodówce do 2 dni? Będa ok w smaku? Z góry dziękuję za odpowiedź 🙂

Skomentuj