Składniki na ok. 20 sztuk:
- cieciorka 1 puszka (400 g)
- masło orzechowe (u mnie z orzechów laskowych) 6 lyżek
- syrop klonowy (ew. daktylowy/z agawy/cukier/ksylitol) do smaku (u mnie 6 łyżek)
- kakao 4-5 łyżek + do posypania
- sól pół łyżeczki
Zdrowe czekoladowe trufle z ciecierzycy w ramach testu blendera, o którym przeczytacie tutaj.
Wykonanie:
- Cieciorkę dokładnie przepłukuję wodą i odsączam.
- W blenderze (ja używam tego) umieszczam cieciorkę, masło orzechowe, syrop klonowy, kakao i sól (nie dodawajcie soli, jeśli używacie słonego masła orzechowego).
- Blenduję na gęstą masę.
- Masę przekładam do miseczki i wstawiam do lodówki na godzinę, żeby stwardniała.
- Lepię kulki i obtaczam w kakao.
Smacznego!
Wyglądają obłędnie! Od niedawna mam blender tej firmy, stąd moje pytanie: na jakich ustawieniach masa była blendowana? Pozdrawiam 🙂
na orzechach, z użyciem popychacza:)
Czy 400 g ciecierzycy to waga razem z aquafabą? Czy chodzi o te większe puszki, gdzie po odlaniu płynu pozostaje około 400 g ciecierzycy?
razem. chodzi o taką standardową puszkę:)
Hej! Czy one zamknięte w pudełku mogą postać w lodówce do 2 dni? Będa ok w smaku? Z góry dziękuję za odpowiedź 🙂
jasne:)
Nie rozumiem,czy ciecierzycę razem z płynem,czy bez?
bez:)