Truflowa zupa krem z ziemniaków

  • 45 min
  • 16 składników

Składniki:

  • ziemniaki 12 sztuk
  • cukinia 1 sztuka
  • por 1 sztuka
  • marchew 1 sztuka
  • pietruszka 1 sztuka
  • czosnek 3 ząbki
  • mleko sojowe 1 szklanka
  • oliwa truflowa do podsmażenia
  • ocet balsamiczny truflowy do polania
  • sól do smaku
  • pieprz grubomielony do posypania
  • pieprz biały 1 łyżeczka
  • kminek 1 łyżeczka
  • gałka muszkatołowa 1 łyżeczka
  • kolendra mielona 1 łyżeczka
  • natka pietruszki do posypania

Pospolity ziemniak wzbogacony o niepospolitą oliwę truflową i truflowy ocet balsamiczny:)

DSC_49881

Truflowa zupa krem z ziemniaków

Wykonanie:

  1. Do garnka wrzucam obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki (2 zostawiam), pokrojoną cukinię, marchew, pietruszkę i ciemną część pora.
  2. Zalewam szklanką mleka sojowego i dopełniam wodą, tak żeby przykryła warzywa. Dodaję przyprawy.
  3. Gotuję około 20-30 minut, aż warzywa będą bardzo miękkie. Blenduję na gładki krem.
  4. Na patelni na oliwie truflowej podsmażam jasną część pora, wyciśnięte ząbki czosnku (zobacz tutaj jak dodawać czosnek do potraw) i pokrojone w drobną kosteczkę dwa ziemniaki. Lekko solę.
  5. Gdy ziemniaki będą miękkie, dodaję do zupy zawartość patelni.
  6. Na talerzach polewam octem balsamicznym, posypuje natką pietruszki i grubo mielonym pieprzem.

Smacznego!

DSC_50021

Truflowa zupa krem z ziemniaków

DSC_50191

Truflowa zupa krem z ziemniaków

DSC_50251

Truflowa zupa krem z ziemniaków