Ulubiona marchewkowo-kokosowa zupa krem

  • 30 min
  • 14 składników

Składniki:

  • marchew 6 średnich sztuk
  • korzeń pietruszki 1 sztuka
  • cebula 1 sztuka
  • czosnek 2 ząbki
  • limonka (ew. cytryna) 1 sztuka
  • mleko kokosowe 1 puszka (400 ml)
  • olej do podsmażenia
  • pasta Tom Yum 3 łyżki
  • imbir mielony 1 łyżeczka
  • kurkuma 1 łyżeczka
  • chilli pół łyżeczki
  • sól do smaku
  • ew. azjatycki makaron do podania
  • ew. natka kolendry (lub pietruszki) do posypania

Zupa marchewkowa w moim ulubionym wcieleniu:)

Ulubiona marchewkowo-kokosowa zupa krem

Wykonanie:,

  1. W garnku na niewielkiej ilości oleju podsmażam cebulę, aż się zarumieni.
  2. Dodaję pokrojone marchewki i korzeń pietruszki.
  3. Zalewam 2 szklankami wody (po 250 ml), dodaję imbir, kurkumę, chilli i solę.
  4. Odlewam trochę zupy do kubka i mieszam z nią pastę Tom Yum. Wlewam do garnka. Pasta Tom Yum jest ważna w tym przepisie. Bez niej zupa też jest smaczna, ale z nią jest pyszna:) Zamiast pasty Tom Yum zupę możecie doprawić liśćmi kafiru, galangalem i trawą cytrynową.
  5. Gotuję pod przykryciem, aż marchewka będzie miękka.
  6. Dodaję mleko kokosowe i zagotowuję.
  7. Dodaję rozgniecione ząbki czosnku, sok z limonki i zdejmuję zupę z palnika.
  8. Blenduję na krem.
  9. Zupę możecie podać z makaronem ryżowym lub sojowym, posypaną świeżą kolendrą.

Smacznego!

Ulubiona marchewkowo-kokosowa zupa krem

Ulubiona marchewkowo-kokosowa zupa krem

Ulubiona marchewkowo-kokosowa zupa krem

2 komentarze

  1. Zrobiłam, przepyszna 🙂 Tylko te trzy łyżki pasty tom yum dałam takie z “górką”, nie płaskie. I mam za swoje, okropnie cieknę, jak to jem 🙂

Skomentuj