Ulubiona zupa kalafiorowa

  • 45 min
  • 12 składników

Składniki:

  • kalafior 1 mała główka
  • włoszczyzna 1 pęczek
  • ziemniaki 3 sztuki
  • koperek 1 mały pęczek
  • olej (u mnie rzepakowy) do podsmażenia
  • mleko roślinne (u mnie sojowe) ok. 1 filiżanka (200 ml)
  • płatki drożdżowe ok. 2 czubate łyżki
  • mąka (np. pszenna lub ryżowa) ok. 2 czubate łyżki
  • liść laurowy 3 sztuki
  • ziele angielskie kilka ziarenek
  • sól (u mnie kala namak) do smaku
  • biały pieprz do smaku

Moja ulubiona zupa kalafiorowa. Z zasmażką i mlekiem sojowym. Dzięki dodatkowi płatków drożdżowych, białego pieprzu i soli kala namak ma lekko „serowy” posmak;)

Ulubiona zupa kalafiorowa

Wykonanie:

  1. Włoszczyznę (poza porem) i ziemniaki obieram i kroję.
  2. Kalafiora dzielę na małe różyczki.
  3. Warzywa umieszczam w garnku i zalewam wodą (tyle, żeby przykryła warzywa).
  4. Dodaję liście laurowe, ziele angielskie i gotuję około 20-30 minut (żeby warzywa zmiękły). Kilka minut przed końcem gotowania dodaję pokrojony koperek.
  5. W międzyczasie pora kroję i podsmażam na oleju na patelni. Dodaję płatki drożdżowe, mąkę i podsmażam przez chwilę, mieszając.
  6. Na patelnię powoli wlewam mleko sojowe, mieszając intensywnie, żeby nie powstały grudki. W razie konieczności dodaję trochę wody z zupy i mieszam.
  7. Zawartość patelni wlewam do garnka i zagotowuję, mieszając.
  8. Zupę doprawiam solą kala namak i białym pieprzem.
  9. Jeśli chcecie, żeby zupa była bardziej kremowa, odlejcie szklankę (bez liści laurowych i ziela angielskiego), zblendujcie i wlejcie z powrotem do zupy.

Smacznego!

Ulubiona zupa kalafiorowa

Ulubiona zupa kalafiorowa

Ulubiona zupa kalafiorowa