Ulubiony wegański smalec

  • 10 min
  • 8 składników

Składniki:

  • olej kokosowy rafinowany (bezzapachowy) 1 filiżanka (200 ml)
  • fasola biała 1 puszka (400 g)
  • cebula 1 sztuka
  • jabłko 1 sztuka
  • majeranek 1 łyżka
  • sól do smaku (u mnie 1 łyżeczka)
  • pieprz do smaku (u mnie pół łyżeczki)
  • olej (u mnie rzepakowy) 4 łyżki

Domowy smalec z fasoli i oleju kokosowego. Polecam;)

DSC_9063_2

Ulubiony wegański smalec

Wykonanie:

  1. Na oleju rzepakowym podsmażam drobno pokrojoną cebulę, aż się zarumieni.
  2. Dodaję utarte jabłko i podsmażam przez kilka minut razem.
  3. Fasolę blenduję razem z olejem kokosowym.
  4. Zblendowaną fasolę dodaję na patelnie i mieszam.
  5. Podsmażam razem przez kilka minut.
  6. Dodaję sól, pieprz i majeranek do smaku.
  7. Przekładam do naczynia.
  8. Przechowuję w lodówce.

Smacznego!

DSC_9100_2

Ulubiony wegański smalec

DSC_9054_2

Ulubiony wegański smalec

DSC_9052_2

Ulubiony wegański smalec

4 komentarze

  1. brzmi nieźle!! a jak z przechowywaniem tego smalcu?? musi bys w lodówce czy niekoniecznie i jak dlugo moze postac ??

    • Przechowuję kilka dni w lodówce. Godzinę przed jedzeniem dobrze go wyjąć, żeby łatwo się rozsmarowywał:)

Skomentuj