Ulubiony wegański smalec

  • 10 min
  • 7 składników

Składniki:

  • olej kokosowy rafinowany (bezzapachowy) 1 szklanka (250 ml)
  • fasola biała 1 puszka (400 ml)
  • cebula 1 sztuka
  • jabłko 1 sztuka
  • majeranek
  • sól
  • pieprz

Domowy smalec z fasoli i oleju kokosowego. Polecam;)

DSC_9063_2

Ulubiony wegański smalec

Wykonanie:

  1. Na połowie oleju kokosowego podsmażam drobno pokrojoną cebulę, aż się zarumieni.
  2. Dodaję utarte jabłko i podsmażam przez kilka minut razem.
  3. Fasolę blenduję razem z druga połową oleju kokosowego.
  4. Zblendowaną fasolę dodaję na patelnie i mieszam.
  5. Podsmażam razem przez kilka minut.
  6. Dodaję sól, pieprz i majeranek do smaku.
  7. Przekładam do naczynia.
  8. Przechowuję w lodówce.
  9. Smalec w tej wersji ma stałą konsystencję, dobrze nadaje się na imprezę, kiedy stoi długo poza lodówką albo do zabrania na wycieczkę;). Jeśli przygotowujecie smalec do jedzenia na co dzień i będzie on trzymany w lodówce – wówczas połowę oleju kokosowego zastąpcie rzepakowym, żeby zimny smalec łatwiej się rozsmarowywał.

Smacznego!

DSC_9100_2

Ulubiony wegański smalec

DSC_9054_2

Ulubiony wegański smalec

DSC_9052_2

Ulubiony wegański smalec

© 2015-2018 Veganbanda All Rights Reserved