Waniliowa manna w truskawkowym kisielu

  • 15 min
  • 6 składników
100%

Składniki na 2 porcje:

  • truskawki świeże lub mrożone 1 szklanka
  • cukier/ksylitol/syrop z agawy 2 łyżki
  • mąka ziemniaczana lub z tapioki 1 łyżka
  • mleko roślinne 1 szklanka
  • kasza manna (w wersji bezglutenowej kukurydziana) 3 łyżki
  • cukier waniliowy lub esencja waniliowa 1 łyżeczka lub kilka kropel

Śniadanie, deser albo podwieczorek. Dla dużych i małych. Na ciepło lub na zimno. W sezonie ze świeżych, a zimą z mrożonych truskawek – na przypomnienie lata.

DSC_7054_2

Waniliowa manna w truskawkowym kisielu

Wykonanie:

  1. Truskawki zalewam 1/2 szklanki wody i gotuję kilka minut.
  2. Blenduję na mus i dosładzam do smaku.
  3. Mąkę ziemniaczaną mieszam z niewielką ilością zimnej wody i dodaję do gotującego się musu truskawkowego, intensywnie mieszając.
  4. Gotuję przez chwilę, mieszając i przelewam do miseczek.
  5. Zagotowuję mleko roślinne z dodatkiem cukru waniliowego lub esencji waniliowej.
  6. Do gotującego mleka dodaję 3 łyżki manny.
  7. Gotuję przez 2-3 minuty, intensywnie mieszając.
  8. Kaszkę wlewam do miseczek z kisielem.

Smacznego!

DSC_7068_2

Waniliowa manna w truskawkowym kisielu

DSC_7059_2

Waniliowa manna w truskawkowym kisielu

4 komentarze

Skomentuj