Waniliowy budyniowiec na kukurydzianym spodzie

  • 30 min
  • 10 składników

Składniki:

  • płatki kukurydziane 1 szklanka
  • olej kokosowy 10 łyżek
  • tofu naturalne 1 sztuka
  • sok z 1/2 cytryny
  • kurkuma szczypta
  • budyń waniliowy 1 sztuka
  • mleko sojowe (naturalne lub waniliowe) 1 szklanka
  • cukier trzcinowy 4 łyżki
  • gorzka czekolada 2 kostki
  • borówki garść

Kolejny przepis na wegańskie ciasto z kremem. Tym razem delikatne, kremowe, waniliowe ciasto bez pieczenia. Na chrupiącym kokosowym spodzie z płatków kukurydzianych z dodatkiem oleju kokosowego. Na górze borówki, ale oczywiście możecie użyć innych owoców.
DSC_97331

Wykonanie:

  1. Płatki kukurydziane kruszę w blenderze. Dodaję 4 łyżki oleju kokosowego i blenduję razem.
  2. Powstałą masą wykładam spód tortownicy i schładzam w lodówce.
  3. Tofu blenduję razem z sokiem z cytryny, szczyptą kurkumy i 6 łyżkami oleju kokosowego.
  4. Budyń waniliowy gotuję na 1 szklance mleka sojowego (na połowie porcji mleka podanej na opakowaniu) razem z cukrem.
  5. Gotowy budyń dodaję do masy z tofu i blenduję wszystko razem.
  6. Masę przekładam do tortownicy i chłodzę w lodówce kilka godzin.
  7. Po schłodzeniu posypuję tartą czekoladą i borówkami.

Smacznego!

DSC_97431

DSC_97481

DSC_97581

1 Komentarz

  1. Fragment wiersza J. Tuwima:
    „Wszystko stygnie: zupka z muszek na wieczornej rosie, sześć komarów nadziewanych w konwaliowym sosie, motyl z rożna, przyprawiony gęstym cieniem z lasku, A na deser – waniliowy budyniowiec z wietrzyka w księżycowym blasku”

Skomentuj