Warzywa w sosie pomidorowo-kokosowym po indyjsku

  • 15 min
  • 17 składników

Składniki:

  • cebula 1 sztuka
  • czerwona papryka 1 sztuka
  • marchew 2 sztuki
  • korzeń pietruszki 1 sztuka
  • groszek (u mnie mrożony) 400 g
  • tofu naturalne 1 kostka (180 g)
  • koncentrat pomidorowy 1 słoiczek (200 g)
  • mleko kokosowe 1 puszka (400 ml)
  • cytryna 1 sztuka
  • czosnek 2 ząbki
  • garam masala (lub inna mieszanka) 1 łyżka
  • curry w proszku 1 łyżka
  • imbir 1 łyżeczka
  • liście kaffiru (ew. laurowe) 3 sztuki
  • ew. natka pietruszki lub kolendry do posypania
  • ryż do podania
  • olej do podsmażenia

Proste, pomidorowe curry warzywne z dodatkiem tofu i mleka kokosowego.

Warzywa w sosie pomidorowo-kokosowym po indyjsku

Wykonanie:

  1. W garnku na oleju podsmażam cebulę, aż się zarumieni.
  2. Dodaję pokrojone warzywa, mrożony groszek i podlewam niewielką ilością wody.
  3. Dodaję przyprawy i duszę pod przykryciem, aż warzywa zmiękną (u mnie około 30 minut).
  4. Dodaję pokrojone w kostkę tofu, koncentrat pomidorowy, puszkę mleka kokosowego, sok z cytryny i rozgniecione ząbki czosnku.
  5. Gotuję jeszcze przez chwilę, mieszając.
  6. Podaję z ryżem i natką pietruszki lub kolendry.

Smacznego!

Warzywa w sosie pomidorowo-kokosowym po indyjsku

Warzywa w sosie pomidorowo-kokosowym po indyjsku