Warzywne stir-fry z tofu

  • 20 min
  • 17 składników

Składniki:

  • brokuł 1 sztuka
  • włoszczyzna 1 pęczek
  • cebula 1 sztuka
  • czosnek 2 ząbki
  • imbir niewielki kawałek
  • papryczka chilli 1/2
  • tofu naturalne 1 kostka (180 g)
  • sos sojowy jasny do smaku
  • olej (najlepiej kokosowy lub ryżowy) do podsmażenia
  • asafetyda 1 łyżeczka
  • imbir suszony 1 łyżeczka
  • ocet jabłkowy/ryżowy lub sok z cytryny 3 łyżki
  • ew. suszona trawa cytrynowa 1 łyżeczka
  • ew. suszony galangal 1 łyżeczka
  • świeża kolendra/natka pietruszki lub szczypiorek do posypania
  • kiełki do podania
  • azjatycki makaron do podania

Stir-fry to najzdrowsza technika smażenia (krótko, w wysokiej temperaturze). Warzywa są chrupiące i zachowują intensywny kolor. W dodatku to sposób na obiad w kilka minut. U mnie stir-fry z brokułem, włoszczyzną i tofu.

DSC_9633_2

Warzywne stir-fry z tofu

Wykonanie:

  1. W woku rozgrzewam niewielką ilość oleju.
  2. Dodaję drobno pokrojony lub utarty korzeń imbiru, pokrojony czosnek, drobno pokrojoną papryczkę chilli i przyprawy.
  3. Po chwili dodaję pokrojoną w piórka cebulę i pora. Podsmażam przez chwilę, mieszając.
  4. Dodaję brokuła podzielonego na drobne różyczki, pokrojoną w maski włoszczyznę i pokrojone w kostkę tofu. Podsmażam przez chwilę, mieszając.
  5. Dodaję sos sojowy i pół szklanki wody. Duszę przez chwilę.
  6. Na koniec dodaję ocet jabłkowy/ryżowy lub sok z cytryny. Jeszcze chwilę duszę, mieszając.
  7. Podaję z azjatyckim makaronem (u mnie somen).
  8. Na talerzu posypuję kiełkami, szczypiorkiem, natką pietruszki lub świeżą kolendrą.

Smacznego!

DSC_9645_2

Warzywne stir-fry z tofu

DSC_9639_2

Warzywne stir-fry z tofu

DSC_9632_2

Warzywne stir-fry z tofu