Warzywny tadżin z razowym kuskusem

  • 50 min
  • 18 składników

Składniki:

  • kalafior 1 mała główka
  • brokuł 1 mała główka
  • papryka czerwona 1 sztuka
  • bataty 2 sztuki
  • cebula 2 sztuki
  • czosnek 2 ząbki
  • oliwki zielone 1/2 szklanki
  • rodzynki (u mnie koryntki) 1 duża garść
  • kuskus razowy 1 szklanka
  • kumin mielony 1 łyżka
  • gałka muszkatołowa 1/2 łyżeczki
  • kurkuma 1 łyżeczka
  • chilli do smaku
  • cynamon 1/2 łyżeczki
  • kolendra mielona 1/2 łyżeczki
  • liście laurowe 3 sztuki
  • sól do smaku
  • oliwa z oliwek kilka łyżek

Tadżin – smak Maroka, tym razem z brokułem, kalafiorem, batatem i papryką. Obowiązkowo z rodzynkami i zielonymi oliwkami. Do tego herbata marokańska i mamy zestaw idealny;)

DSC_30621

Warzywny tadżin z razowym kuskusem

Wykonanie:

  1. Kalafiora i brokuła dzielę na różyczki, batata, paprykę i cebulę kroję  w większą kostkę.
  2. Warzywa wkładam do żeliwnego naczynia, dodaję pokrojone ząbki czosnku, oliwki, rodzynki i przyprawy.
  3. Warzywa podlewam wodą (około 1 filiżanki) i polewam oliwą.
  4. Duszę pod przykryciem do miękkości (u mnie około 40 minut), mieszając kilka razy w trakcie gotowania.
  5. Kilka minut przed końcem duszenia kuskus wsypuję do miski, posypuję solą, kurkumą i mielonym kuminem, zalewam wrzątkiem (1:1), przykrywam i odstawiam na kilka minut.

Smacznego!

DSC_30701

Warzywny tadżin z razowym kuskusem

DSC_30761

Warzywny tadżin z razowym kuskusem