Wędzone tofu w pięciu smakach

  • 25 min
  • 9 składników

Składniki:

  • wędzone tofu 2 kostki (po 180 g)
  • cebula 2 sztuki
  • olej (u mnie kokosowy) do podsmażenia
  • przyprawa Pięć smaków ok. 1 łyżka
  • ciemny sos sojowy do smaku (u mnie ok 3 łyżki)
  • chilli do smaku (u mnie pół łyżeczki)
  • pietruszka/kolendra/szczypiorek do posypania
  • ew. sok z cytryny do polania
  • ryż (u mnie brązowy) do podania

Proste, szybkie i bardzo aromatyczne tofu. Idealne z ryżem albo azjatyckim makaronem.

DSC_4813_2

Wędzone tofu w pięciu smakach

Wykonanie:

  1. Cebulę kroję w piórka i podsmażam.
  2. Gdy się zarumieni, dodaję pokrojone w kostkę tofu, sos sojowy, przyprawy, podlewam odrobiną wody i duszę pod przykryciem przez kilka minut.
  3. Podaję z ryżem lub azjatyckim makaronem, posypane zieleniną i polane sokiem z cytryny.

Smacznego!

DSC_4779_2

Wędzone tofu w pięciu smakach

DSC_4806_2

Wędzone tofu w pięciu smakach

DSC_4784_2

Wędzone tofu w pięciu smakach

 

4 komentarze

Skomentuj