Wegańska grochówka z grzybami i jarmużem

  • 45 min
  • 13 składników

Składniki:

  • włoszczyzna 1 pęczek
  • groch łuskany połówki 1 szklanka (250 ml)
  • suszone grzyby duża garść
  • pokrojony jarmuż 2 garście
  • ziemniaki 5 sztuk
  • olej (u mnie rzepakowy) do podsmażenia
  • liść laurowy 3 sztuki
  • ziele angielskie kilka ziarenek
  • sos sojowy do smaku
  • kurkuma 1 łyżeczka
  • wędzona papryka 1 łyżeczka
  • majeranek 1 łyżka
  • sól, pieprz do smaku

Zupa grochowa to niezwykle pożywna i zdrowa zupa. A jeśli dodamy do niej jeszcze grzyby i jarmuż – prawdziwe super foods, które nie tylko świetnie się komponują smakowo, ale też są pełne wartości odżywczych, to otrzymamy prawdziwą bombę zdrowia:)

DSC_8951_2

Wegańska grochówka z grzybami i jarmużem

Wykonanie:

  1. Groch zalewam na noc wodą.
  2. W dużym garnku na oleju podsmażam pokrojonego pora.
  3. Dodaję pokrojoną włoszczyznę i podsmażam przez chwile, mieszając.
  4. Odlewam wodę z grochu i dodaję groch do garnka.
  5. Zalewam wodą (u mnie około 2 litrów).
  6. Dodaję grzyby, przyprawy i gotuję około 40 minut (aż groch będzie miękki).
  7. Na 15 minut przed końcem gotowania dodaję jarmuż i pokrojone ziemniaki.
  8. Doprawiam pieprzem i solą lub sosem sojowym do smaku.

Smacznego!

DSC_8964_2

Wegańska grochówka z grzybami i jarmużem

DSC_8952_2

Wegańska grochówka z grzybami i jarmużem

DSC_8942_2

Wegańska grochówka z grzybami i jarmużem