Wegańska jajecznica z mąki z ciecierzycy

  • 15 min
  • 9 składników

Składniki na 2 porcje:

  • mąka z ciecierzycy 1 szklanka (250 ml)
  • woda ok. 2 szklanki (po 250 ml)
  • czarna sól kala namak ok. 1 łyżeczki
  • kurkuma ok. 1/2 łyżeczki
  • pieprz do smaku
  • cebula 1 sztuka
  • olej do smażenia
  • ew. warzywa i oliwki do podania
  • ew. szczypiorek do posypania

Prosta jajecznica bez jajek, na bazie mąki z ciecierzycy. Poniżej przepis podstawowy, który możecie wzbogacić o ulubione dodatki, np. podsmażone pieczarki, świeży szpinak albo suszone pomidory.

Wegańska jajecznica z mąki z ciecierzycy

Wykonanie:

  1. Do miski wsypuję mąkę z ciecierzycy, dodaję kurkumę, dolewam wodę i mieszam dokładnie trzepaczką (możecie użyć miksera). Masę odstawiam na 10 minut.
  2. Na patelni na oleju podsmażam drobno pokrojoną cebulę.
  3. Wlewam masę z mąki z cieciorki i podgrzewam na małym ogniu, cały czas mieszając, żeby masa się nie przypaliła.
  4. Zmniejszam ogień do minimum, przykrywam patelnię i zostawiam na kilka minut. Następnie mieszam ponownie (tak długo, aż mąka wchłonie wodę).
  5. Wyłączam palnik, dodaję sól kala namak, pieprz i mieszam.
  6. Podaję z pieczywem, świeżymi warzywami, szczypiorkiem.

Smacznego!

Wegańska jajecznica z mąki z ciecierzycy

Wegańska jajecznica z mąki z ciecierzycy

Wegańska jajecznica z mąki z ciecierzycy

4 komentarze

  1. Właśnie skończyłam i muszę przyznać, że jest przepyszna! Do jajecznicy dodałam trochę więcej czarnej soli i usmażyłam ją z połowy składników. Wyszła mi idealna ilość dla jednej osoby. Dzięki za przepis!

  2. Przepyszna, w życiu bym nie wpadła na taki pomysł. Dodałam trochę więcej czarnej soli, a ponadto pieczarki i czerwona paprykę. Palce lizać :))

Skomentuj