Wegańska kiełbasa do kanapek

  • 80 min
  • 13 składników

Składniki:

  • groch łuskany 1 szklanka
  • soczewica zielona 1 szklanka
  • włoszczyzna mrożona 1 opakowanie 500 g
  • olej rzepakowy ok. pół szklanki (125 ml)
  • mąka z cieciorki ok. 1/3 - 1/2 szklanki
  • mąka ziemniaczana ok. 1/3 szklanki
  • pestki słonecznika 1 filiżanka (200 ml)
  • papryka słodka wędzona ok. 1 łyżka
  • majeranek ok. 2-3 łyżki
  • czosnek 3 ząbki
  • pieprz ok. 1/2 łyżeczki
  • sól do smaku (ok. 1 łyżeczka)
  • przyprawa do grilla lub szaszłyków ok. 1-2 łyżki

Kolejny przepis mojej mamy – wegańska kiełbasa do kanapek a’la “krakowska sucha”(cokolwiek to znaczy;). Jest rewelacyjna, dlatego udostępniam na blogu. Uwaga, przepis dla lubiących eksperymenty, wymagający wyczucia konsystencji, bo mama robiła na oko;)

DSC_0100_2

Wegańska kiełbasa do kanapek

Wykonanie:

  1. Groch, soczewicę, słonecznik i mrożoną włoszczyznę gotujemy w wodzie (ok. 5 szklanek) z dodatkiem soli (ok. 40-45 min, aż groch i soczewica będą miękkie).
  2. Blendujemy (najlepiej niezbyt dokładnie, żeby masa nie była całkiem aksamitna, lecz z grudkami).
  3. Dodajemy olej rzepakowy, przyprawy, wyciśnięte ząbki czosnku i mieszamy (dobrze posmakować masę i w razie konieczności doprawić i dosolić).
  4. Stopniowo dodajemy mąkę z cieciorki i kartoflaną i mieszamy dokładnie. Masa powinna być gęsta, w razie konieczności dodajemy więcej mąki.
  5. Przekładamy do woreczka do pieczenia, zawijamy w rulon, końce spinamy spinkami, dodatkowo na wszelki wypadek zawijamy w folię aluminiową.
  6. Gotujemy około 30 minut, wyjmujemy z wody i zostawiamy do wystygnięcia w woreczku.

Smacznego!

DSC_0109_2

Wegańska kiełbasa do kanapek

DSC_0087_2

Wegańska kiełbasa do kanapek

DSC_0112_2

Wegańska kiełbasa do kanapek

18 komentarzy

  1. Ale czad 🙂 Ja tam nie pamiętam smaku wędlin , więc chętnie zrobię wegańską tak dla zabawy , te woreczki do pieczenia to nie rękaw to coś innego tak?

    • to się nazywa woreczki albo torebko do pieczenia, a szczerze mówiąc nie wiem, co to jest rękaw…

    • Mąka z cieciorki dobrze skleja i ma specyficzna konsystencję, ale orkiszowa tez powinna dać radę.

  2. Jestem wegetarianką od 26 lat, ale takiej potrawy jeszcze nie robiłam i nie jadłam. Oczywiście,że to zrobię 🙂 a co do tych woreczków, czy to może byc rękaw do pieczenia ? Dzięki za przepis :-))))

  3. Hej! Odkryłam niedawno twój blog, bardzo mi się podoba.Zrobilam teraz ; veganska kiełbasę do kanapek,masa mi wyszła na 3!!! Można ją zamrozić,tak po kawałku lepiej,czy w plasterkach? .. jestem trochę zdezorientowana! ..mąki cieciorki dałam też więcej,ca.1 szklankę..i jeszcze jedno mam takie worki do pieczenia dosyć szerokie..w sumie na mięso jest ,muszę zobaczyć czy wąsze dostane ,bo byl ogromny problem do pakowania.. teraz się gotują i mam nadzieję,że coś z tego wyjdzie… miłej niedzieli i czekam na odpowiedź!

    • Myslę, że gotową kiełbasę lepiej zamrozić w kawałkach niż w plasterkach. Daj znać, co wyszło:)

  4. Hey! Kiełbasa była cała noc w lodówce,jest kompletnie zimna..w smaku jest bardzo dobra .. lekko pikantna ,dałam trochę pieprzu ziołowego i papryki ostrej…ale dlaczego nie mogę kroić cienkich w miarę plastrów, muszę grubszy ,bo się pod koniec krojenia rozwali ! Jest ta masa nie dosyć zwarta ? Chociaż tak wygląda i mąki było też więcej? Pozdrowienia!

    • Pewnie kwestia proporcji i zblendowania…, ale skoro mąki było więcej, to powinna być bardziej zwarta…

Skomentuj