Składniki:
- groch łuskany 1 szklanka
- soczewica zielona 1 szklanka
- włoszczyzna mrożona 1 opakowanie 500 g
- olej rzepakowy ok. pół szklanki (125 ml)
- mąka z cieciorki ok. 1/3 - 1/2 szklanki
- mąka ziemniaczana ok. 1/3 szklanki
- pestki słonecznika 1 filiżanka (200 ml)
- papryka słodka wędzona ok. 1 łyżka
- majeranek ok. 2-3 łyżki
- czosnek 3 ząbki
- pieprz ok. 1/2 łyżeczki
- sól do smaku (ok. 1 łyżeczka)
- przyprawa do grilla lub szaszłyków ok. 1-2 łyżki
Kolejny przepis mojej mamy – wegańska kiełbasa do kanapek a’la „krakowska sucha”(cokolwiek to znaczy;). Jest rewelacyjna, dlatego udostępniam na blogu. Uwaga, przepis dla lubiących eksperymenty, wymagający wyczucia konsystencji, bo mama robiła na oko;)
Wykonanie:
- Groch, soczewicę, słonecznik i mrożoną włoszczyznę gotujemy w wodzie (ok. 5 szklanek) z dodatkiem soli (ok. 40-45 min, aż groch i soczewica będą miękkie).
- Blendujemy (najlepiej niezbyt dokładnie, żeby masa nie była całkiem aksamitna, lecz z grudkami.
- Dodajemy olej rzepakowy, przyprawy, wyciśnięte ząbki czosnku i mieszamy (dobrze posmakować masę i w razie konieczności doprawić i dosolić).
- Stopniowo dodajemy mąkę z cieciorki i kartoflaną i mieszamy dokładnie. Masa powinna być gęsta, w razie konieczności dodajemy więcej mąki.
- Przekładamy do woreczka do pieczenia, zawijamy w rulon, końce spinamy spinkami, dodatkowo na wszelki wypadek zawijamy w folię aluminiową.
- Gotujemy około 30 minut, wyjmujemy z wody i zostawiamy do wystygnięcia w woreczku.
Smacznego!
Ale czad 🙂 Ja tam nie pamiętam smaku wędlin , więc chętnie zrobię wegańską tak dla zabawy , te woreczki do pieczenia to nie rękaw to coś innego tak?
to się nazywa woreczki albo torebko do pieczenia, a szczerze mówiąc nie wiem, co to jest rękaw…
Czad! Czy ta masę strączkowo-warzywną co gotujemy na początku w wodzie odcedzamy czy miksujemy z wodą?
Ona powinna wchłonąć wodę, pogotuj tak długo, aż wchłonie:)
Witam,
Czy zamiast rzepakowego, nada się olej slonecznikowy?
tak:)
Dzięki za ten świetny przepis, kiełbasa wyszła bardzo dobra 😁
cieszę się:)
Hej, czy zamiast mąki z cieciorki mogę użyć np. orkiszowej?
Mąka z cieciorki dobrze skleja i ma specyficzna konsystencję, ale orkiszowa tez powinna dać radę.
Jestem wegetarianką od 26 lat, ale takiej potrawy jeszcze nie robiłam i nie jadłam. Oczywiście,że to zrobię 🙂 a co do tych woreczków, czy to może byc rękaw do pieczenia ? Dzięki za przepis :-))))
Daj znać jak wyszło:) Szczerze mówiąc nie wiem, czy rękaw się nada