Składniki:
- mleko sojowe naturalne 2,5 filiżanki (po 200 ml)
- mąka z cieciorki 1 filiżanka
- sól szczypta
Było już birmańskie tofu (przepis tutaj), a tym razem przepis na podobny „ser” z mąki z ciecierzycy a’la mozzarella. Wystarczą dwa składniki: mleko sojowe i mąka z cieciorki oraz kilka minut gotowania i możemy robić sałatkę Caprese (przepis tutaj).
Wykonanie:
- W garnku zagotowuję 2 filiżanki mleka sojowego ze szczyptą soli.
- W misce dokładnie mieszam trzepaczką mąkę z cieciorki z połową filiżanki mleka i wlewam powoli do gotującego się mleka, intensywnie mieszając trzepaczką.
- Gotuję przez chwilę mieszając. Powstanie gęsta, ciągnąca się masa.
- Masę wykładam do filiżanek.
- Po ostygnięciu wkładam do lodówki na minimum dwie godziny.
- Podważam, wyjmuję z filiżanek i kroję w plasterki.
Smacznego!
Czy to nie jest ciężkostrawne?
Pokusiłam sie o zrobienie tej mozzarelki zachecona swietnymi rezultatami poczynań z kaszą jaglaną. Konsystencja, wygląd wyszedl jak na zdjęciach jednak smak nie do pokonania. Mimo, ze jem ciecierzycę i jestem przyzwyczajona do tego smaku tego sera nie byłam w stanie skonsumować wogóle. Może w połączeniu z wyrazistymi przyprawami smakuje lepiej. Na razie zostanę ptzy zabawie jaglanką.
oki;)
Może mleko kokosowe zamiast sojowego smak bedzie lepszy
pewnie
Można użyć innej mąki,czy dla efektu konieczna jest z ciecierzycy? 🙂
musi być z cieciorki..