Wegańska polewa czekoladowa

  • 5 min
  • 4 składniki
92%

Składniki:

  • olej kokosowy 4 łyżki
  • kakao 5 łyżek
  • cukier/ksylitol/erytrol (najlepiej w pudrze) 6 łyżek
  • mleko roślinne 3-6 łyżek

Domowa polewa czekoladowa do ciast, babeczek, lodów i deserów. Pasuje też do gofrów i naleśników. Bardzo prosta do zrobienia. Jeśli unikacie cukru, do jej przygotowania możecie użyć ksylitolu lub erytrolu.

czekoladowa polewa

Wegańska polewa czekoladowa

Wykonanie:

  1. W garnuszku na małym ogniu roztapiam 4 łyżki oleju kokosowego.
  2. Dodaję resztę składników i mieszam dokładnie trzepaczką, aż składniki dobrze się połączą i polewa zgęstnieje. Nie zagotowuję.
  3. Jeśli chcecie, żeby polewa miała rzadszą konsystencję, dodajcie odrobinę mleka roślinnego.
  4. Gorącą polewą polewam ciasto lub deser.

Smacznego!

polewa do ciast

Wegańska polewa czekoladowa

Jak zrobić polewę czekoladową?

Wegańska polewa czekoladowa

11 komentarzy

  1. Czym mogłabym zastąpić tutaj olej kokosowy? Czy może być masło klarowane albo zwykły olej rzepakowy/słonecznikowy?

  2. Polewa wyszła super, nawet ze zwykłym cukrem! Tylko na koniec dodawałam mleko roślinne i trochę więcej niż w przepisie. Polecam. Na cieście czekoladowym robi efekt wow.

  3. Super przepis, kluczem jest by po rozpuszczeniu oleju zdjąć garnek z palnika i wlać pozostałe wymieszane wcześniej ze sobą składniki. Wtedy nie ma mowy o rozdzieleniu się oleju od reszty czy spaleniu polewy.

  4. Szkoda, że autorzy o tym nie piszą. Tym samym polewa nadaje się, że względu na konsystencję, do zjedzenia jako czekolada.

Skomentuj