Wegańska polewa czekoladowa

  • 5 min
  • 4 składniki
100%

Składniki:

  • olej kokosowy 4 łyżki
  • kakao 5 łyżek
  • cukier/ksylitol/erytrol 6 łyżek
  • mleko roślinne 3 łyżki

Domowa polewa czekoladowa do ciast, babeczek, lodów i deserów. Pasuje też do gofrów i naleśników. Bardzo prosta do zrobienia. Jeśli unikacie cukru, do jej przygotowania możecie użyć ksylitolu lub erytrolu.

czekoladowa polewa

Wegańska polewa czekoladowa

Wykonanie:

  1. W garnuszku na małym ogniu roztapiam 4 łyżki oleju kokosowego.
  2. Dodaję resztę składników i mieszam dokładnie trzepaczką, aż składniki dobrze się połączą i polewa zgęstnieje. Nie zagotowuję.
  3. Jeśli chcecie, żeby polewa miała rzadszą konsystencję, dodajcie odrobinę mleka roślinnego.
  4. Gorącą polewą polewam ciasto lub deser.

Smacznego!

polewa do ciast

Wegańska polewa czekoladowa

Jak zrobić polewę czekoladową?

Wegańska polewa czekoladowa

4 komentarze

  1. Czym mogłabym zastąpić tutaj olej kokosowy? Czy może być masło klarowane albo zwykły olej rzepakowy/słonecznikowy?

Skomentuj