Składniki:
- olej kokosowy 4 łyżki
- kakao 5 łyżek
- cukier/ksylitol/erytrol (najlepiej w pudrze) 6 łyżek
- mleko roślinne 3-6 łyżek
Domowa polewa czekoladowa do ciast, babeczek, lodów i deserów. Pasuje też do gofrów i naleśników. Bardzo prosta do zrobienia. Jeśli unikacie cukru, do jej przygotowania możecie użyć ksylitolu lub erytrolu.
Wykonanie:
- W garnuszku na małym ogniu roztapiam 4 łyżki oleju kokosowego.
- Dodaję resztę składników i mieszam dokładnie trzepaczką, aż składniki dobrze się połączą i polewa zgęstnieje. Nie zagotowuję.
- Jeśli chcecie, żeby polewa miała rzadszą konsystencję, dodajcie odrobinę mleka roślinnego.
- Gorącą polewą polewam ciasto lub deser.
Smacznego!
Bardzo długo u mnie trwa rozpuszczanie i mieszanie. Może cukier puder by skrócił ten proces?
tak, z pudrem będzie szybciej
Czym mogłabym zastąpić tutaj olej kokosowy? Czy może być masło klarowane albo zwykły olej rzepakowy/słonecznikowy?
z innym olejem będzie rzadsza, więc trzeba by pokombinować z proporcjami;)
Nie wyszła. Olej rozdzielił się od reszty, a reszta spaliła…
Przykro mi:(((
Polewa wyszła super, nawet ze zwykłym cukrem! Tylko na koniec dodawałam mleko roślinne i trochę więcej niż w przepisie. Polecam. Na cieście czekoladowym robi efekt wow.
Potwierdzam- efekt wow na cieście. Najlepsza polewa domowej roboty
super! ciesze się, że jesteś zadowolona:)
Super przepis, kluczem jest by po rozpuszczeniu oleju zdjąć garnek z palnika i wlać pozostałe wymieszane wcześniej ze sobą składniki. Wtedy nie ma mowy o rozdzieleniu się oleju od reszty czy spaleniu polewy.
Szkoda, że autorzy o tym nie piszą. Tym samym polewa nadaje się, że względu na konsystencję, do zjedzenia jako czekolada.