Wegańska zupa serowa z warzywami

  • 30 min
  • 14 składników
100%

Składniki:

  • brokuł 1 sztuka
  • kalafior 1 sztuka
  • marchewka 1 sztuka (ja dodałam garść mrożonej)
  • korzeń pietruszki 1 sztuka
  • por (biała część) 1 sztuka
  • mleko sojowe naturalne 1 szklanka (250 ml)
  • płatki drożdżowe 6 łyżek
  • czosnek 2 ząbki
  • olej/oliwa do podsmażenia
  • mąka ziemniaczana 2 łyżki
  • liść laurowy 3 sztuki
  • ziele angielskie kilka ziarenek
  • sól do smaku
  • biały pieprz pół łyżeczki

Pożywna, kremowa zupa o serowym smaku;)

DSC_9456_2

Wegańska zupa serowa z warzywami

Wykonanie:

  1. W garnku na oleju podsmażam pokrojoną białą część pora.
  2. Dodaję podzielonego na różyczki kalafiora i brokuła, pokrojoną marchewkę i pietruszkę.
  3. Zalewam wodą (tylko tyle, żeby przykryła warzywa), dodaję liście laurowe, ziele angielskie i gotuję pod przykryciem, aż warzywa będą miękkie, ale nie rozgotowane.
  4. Do blendera przekładam kilka różyczek ugotowanego kalafiora i brokuła (z zupy), dodaję szklankę mleka sojowego, płatki drożdżowe, czosnek, mąkę ziemniaczaną, sól i biały pieprz.
  5. Blenduję, a następnie wlewam do gotującej się zupy.
  6. Gotuję jeszcze przez chwilę, mieszając.
  7. W razie konieczności dodaję sól do smaku.
  8. Podaję z makaronem.

Smacznego!

DSC_9429_2

Wegańska zupa serowa z warzywami

DSC_9453_2

Wegańska zupa serowa z warzywami

DSC_9433_2

Wegańska zupa serowa z warzywami

 

© 2015-2018 Veganbanda All Rights Reserved