Wegański chłodnik z tofu

  • 25 min
  • 10 składników

Składniki:

  • botwinka 1 pęczek
  • ogórki gruntowe 3 niewielkie sztuki
  • rzodkiewka 1 pęczek
  • koperek 1 mały pęczek
  • tofu naturalne 1 kostka (180 g)
  • sok z jednej cytryny
  • sól (najlepiej kala namak) do smaku
  • pieprz do smaku
  • oliwa z oliwek lub olej 1 łyżeczka
  • mleko roślinne (u mnie sojowe) 1 filiżanka (250 ml)

Chłodnik z botwinki z dodatkiem tofu i czarnej soli kala namak. Idealna zupa na lato.

domowy chłodnik

Wegański chłodnik z tofu

Wykonanie:

  1. Botwinkę dokładnie myję, małe buraczki obieram. Kroję drobno buraczki, łodyżki i liście.
  2. Umieszczam w garnku i zalewam wodą (tyle, żeby przykryła botwinkę).
  3. Gotuję, aż buraczki będą miękkie (około 15 minut), a następnie studzę.
  4. Dodaję pokrojone w kosteczkę rzodkiewki, ogórki i tofu, poszatkowany koperek, dolewam mleko sojowe i sok z cytryny.
  5. Doprawiam solą (jeśli użyjecie kala namak, chłodnik będzie miał jajeczny posmak) oraz pieprzem. Dodaję łyżeczkę oliwy.
  6. Schładzam w lodówce.

Smacznego!

chłodnik z botwinki

Wegański chłodnik z tofu

botwinka

Wegański chłodnik z tofu