Wegański czekoladowy sernik jaglany

  • 40 min
  • 10 składników

Składniki:

  • daktyle 1 szklanka (250 ml)
  • wiórki kokosowe 1 szklanka (250 ml)
  • kakao 3 łyżki
  • kasza jaglana surowa 1 filiżanka (200 ml)
  • mleko roślinne 2 filiżanki (po 200 ml)
  • mleko kokosowe 1 puszka (400 ml)
  • gorzka czekolada 1 tabliczka (100 g)
  • ew. cukier/ksylitol/erytrol do smaku
  • sezonowe owoce (u mnie porzeczki) do ozdoby
  • galaretka roślinna (u mnie wiśniowa) 1 opakowanie

Czekoladowy, kremowy wegański sernik na bazie kaszy jaglanej. Na spodzie z daktyli i wiórków kokosowych. Najlepszy z ulubionymi owocami.

DSC_3522_2

Wegański czekoladowy sernik jaglany

Wykonanie:

  1. Daktyle gotuję na parze przez kilka minut.
  2. Przekładam do malaksera, dodaję wiórki, kakao i blenduję na plastyczną masę.
  3. Masą wykładam tortownicę wysmarowaną olejem lub wyłożoną papierem do pieczenia (u mnie 20 cm).
  4. Kaszę dokładnie przepłukuję wodą. Zalewam dwiema filiżankami mleka roślinnego i gotuję, aż kasza wchłonie płyn. Dodaję puszkę mleka kokosowego i gotuję dalej, aż kasza wchłonie płyn i będzie bardzo miękka.
  5. Dodaję połamaną na kostki czekoladę i mieszam, aż czekolada się rozpuści. Możecie osłodzić masę do smaku.
  6. Blenduję i wykładam na spód.
  7. Galaretkę przygotowuję zgodnie z przepisem na opakowaniu (możecie dodać trochę mniej wody) i wylewam na ciasto.
  8. Po przestygnięciu wstawiam do lodówki, żeby masa stężała.
  9. Ozdabiam owocami.

Smacznego!

DSC_3520_2

Wegański czekoladowy sernik jaglany

DSC_3504_2

Wegański czekoladowy sernik jaglany

DSC_3482_2

Wegański czekoladowy sernik jaglany

8 komentarzy

  1. Niestety nie mam naczynia do gotowania na parze,czy wystarczy daktyle sparzyc wrzatkiem przez jakis czas?

    • W eko sklepach, na eko półkach w marketach… Delecta też ma serię galaretek roślinnych, można znaleźć w większych marketach:)

Skomentuj