Wegański gzik

  • 5 min
  • 8 składników

Składniki:

  • tofu naturalne 2 kostki po 180 g
  • jogurt naturalny sojowy duże opakowanie (400 g)
  • sok z 1 cytryny
  • sól do smaku (u mnie 1/2 łyżeczki)
  • pieprz czarny (najlepiej świeżo mielony) do smaku
  • szczypiorek 1 niewielki pęczek
  • ew. czosnek 1-2 ząbki
  • ew. płatki drożdżowe 1 łyżka

Gzik, czyli twarożek ze śmietaną w wegańskiej wersji najprostszej z możliwych. Koniecznie ze szczypiorkiem i koniecznie do ziemniaków w mundurkach:)

DSC_1317_2

Wegański gzik

Wykonanie:

  1. Tofu dokładnie rozgniatam widelcem.
  2. Dodaję jogurt, sok z cytryny, przyprawy i pokrojony szczypiorek. (Możecie dodać też płatki drożdżowe i rozgniecione ząbki czosnku).
  3. Mieszam dokładnie.

Smacznego!

DSC_1328_2

Wegański gzik

DSC_1323_2

Wegański gzik

DSC_1316_2

Wegański gzik

4 komentarze

  1. Mam do Pani pytanie robilam ten chleb bez maki. Jest pyszny – samo zdrowie- poezja, tylko nie wiem co zlego zrobilam on mi sie rozsypywal. Byl i tak pyszny! Jadlam go lyzeczka, ale chcialam wiedziec co poprawicby moc ukroic kromke?
    Wiele Pani rzeczy juz probowalam i musze powiedziec, ze mi smakuja, ale najbarfxiej te gofry owsiane pelne dodatkow i Twixy. Dziekuje!

    • Dziękuję!:) Chlebek nie kroi się idealnie, ale aż tak mocno mi się nigdy nie rozsypywał… Ważne, żeby dobrze ostygł i żeby do krojenia używać ostrego noża. A może pokombinować z temperaturą i długością pieczenia? Albo gęstością masy? Może by też więcej oleju kokosowego dodać, on trochę wiąże?

Skomentuj