Wegański kefir z owocami

  • 5 min
  • 4 składniki

Składniki na dwie porcje:

  • mleko sojowe 2 szklanki (po 250 ml)
  • grzybek kefirowy (tybetański) ok. 2 łyżki
  • owoce (u mnie mrożona czarna porzeczka) 1 filiżanka (200 ml)
  • ew. cukier/ksylitol/erytrol/syrop klonowy do smaku

Domowy kefir na bazie mleka sojowego z dodatkiem porzeczek. Pyszny i zdrowy koktajl:)

Wegański kefir z owocami

Wykonanie:

  1. Grzybka kefirowego przepłukuję wodą na plastikowym siteczku i wkładam do słoika.
  2. Zalewam mlekiem sojowym i przykrywam czysta ściereczką, gazą lub filtrem do kawy.
  3. Odstawiam w ciepłe miejsce na 24 godziny. Możesz odstawić na 48 godzin, żeby kefir był bardziej kwaśny.
  4. Mieszam kefir plastikowa łyżeczką (nie metalową) i przecedzam przez plastikowe sitko.
  5. Grzybka możecie opłukać i ponownie zalać mlekiem lub zamrozić albo wysuszyć.
  6. W blenderze umieszczam owoce i kefir ( ja używam tego blendera).
  7. Blenduję na koktajl.
  8. Koktajl możecie posłodzić do smaku.

Smacznego!

Wegański kefir z owocami

Wegański kefir z owocami

Wegański kefir z owocami