Wegański Mac & Cheese

  • 80 min
  • 10 składników

Składniki:

  • makaron kolanka 500 gr
  • mały kalafior 1 sztuka
  • orzechy nerkowca 1 szklanka
  • płatki drożdżowe 3 łyżki
  • czosnek 2 ząbki
  • sól 1 łyżeczka
  • kurkuma szczypta
  • sok z 1/2 cytryny
  • pietruszka 1/2 pęczka
  • pieprz grubomielony 1 łyżeczka

Wegański Mac & Cheese w zdrowej wersji, czyli makaron w sosie z nerkowców i kalafiora. Orzeszki nerkowca i płatki drożdżowe nadają serowego smaku a kalafior delikatności. Jeśli chcecie jeszcze bardziej uzdrowić swój Mac & Cheese, użyjcie makaronu pełnoziarnistego:)

DSC_87361

Wegański Mac & Cheese

Wykonanie:

  1. Orzechy nerkowca zalewam na noc wodą.
  2. Kalafiora gotuję na parze, aż będzie bardzo miekki.
  3. Pod koniec gotowania wstawiam makaron i gotuję zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  4. Nerkowce odsączam i blenduję na gładką masę.
  5. Dodaję kalafiora, czosnek, płatki drożdżowe, pieprz, sól, kurkumę, sok z cytryny i blenduję wszystko razem na gładką masę.
  6. Makaron mieszam z sosem.
  7. Na talerzu posypuję pietruszką.

Smacznego!

DSC_87401

Wegański Mac & Cheese

DSC_87481

Wegański Mac & Cheese

2 komentarze

Skomentuj