Składniki:
- kalafior 1/2 średniej główki
- mleko sojowe 1/2 szklanki
- olej rzepakowy (u mnie nierafinowany) 1/3 szklanki
- musztarda 2 łyżki
- sól 1 łyżeczka
- płatki drożdżowe (opcjonalnie) 1 łyżka
- ocet jabłkowy 2 łyżki
- pieprz do smaku
To jest przepis dla tych, którym nie wystarczy cieniutkie posmarowanie kanapki majonezem, dla tych, którzy na kanapkę nakładają górę majonezu:) Oto majonez sojowy light z kalafiora!
Wykonanie:
- Kalafiora gotuję na parze, aż będzie bardzo miękki.
- Po przestudzeniu kalafiora umieszczam w blenderze, dodaję płatki drożdżowe, musztardę, sól, pieprz, ocet i mleko sojowe.
- Blenduję, aż masa będzie gładka.
- Powoli wlewam olej, cały czas blendując.
- Jeśli jesteście na diecie dr. Dąbrowskiej, zamiast mleka i oleju użyjcie wody, a majonez przyprawcie sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
Smacznego!
Może być dobry. Majonez-krem.
Jak długo może przebywać w lodówce? 🙂
U mnie kilka dni, ale nie testowałam maksymalnej wytrzymałości;)
Hej, mnie przeraża skład mleka sojowego, które widzę na półkach sklepowych, też tych bio. Masz jakieś sprawdzone?
Hej, ja kupuję różne, kieruję się głównie ilością cukru. Czasem robię tez sama. Może ktoś doradzi takie o najlepszym składzie?:)
czym można zastąpić mleko sojowe. Z powodu choroby soi unikam. Robię różne mleka roślinne, czy jakieś inne domowe mleko roślinne (gotowe to chemia i cukier) się nadadzą?
Każdym mlekiem roślinnym o neutralnym smaku:)
Czy zamiast octu można wcisnąć cytrynę?
można:)
a czy smakiem zblizony do prawdziwego?
Wg mnie tak😀
Czy mogę użyć oleju np. z orzechów włoskich? Lub innego z tych które nie nadają się do smażenia?
no jasne:)