Wegański majonez light

  • 25 min
  • 8 składników
100%

Składniki:

  • kalafior 1/2 średniej główki
  • mleko sojowe 1/2 szklanki
  • olej rzepakowy (u mnie nierafinowany) 1/3 szklanki
  • musztarda 2 łyżki
  • sól 1 łyżeczka
  • płatki drożdżowe (opcjonalnie) 1 łyżka
  • ocet jabłkowy 2 łyżki
  • pieprz do smaku

To jest przepis dla tych, którym nie wystarczy cieniutkie posmarowanie kanapki majonezem, dla tych, którzy na kanapkę nakładają górę majonezu:) Oto majonez sojowy light z kalafiora!

DSC_17041

Wegański majonez light

Wykonanie:

  1. Kalafiora gotuję na parze, aż będzie bardzo miękki.
  2. Po przestudzeniu kalafiora umieszczam w blenderze, dodaję płatki drożdżowe, musztardę, sól, pieprz, ocet i mleko sojowe.
  3. Blenduję, aż masa będzie gładka.
  4. Powoli wlewam olej, cały czas blendując.
  5. Jeśli jesteście na diecie dr. Dąbrowskiej, zamiast mleka i oleju użyjcie wody, a majonez przyprawcie sokiem z cytryny, solą i pieprzem.

Smacznego!

DSC_17171

Wegański majonez light

DSC_17271

Wegański majonez light

17 komentarzy

  1. Hej, mnie przeraża skład mleka sojowego, które widzę na półkach sklepowych, też tych bio. Masz jakieś sprawdzone?

  2. czym można zastąpić mleko sojowe. Z powodu choroby soi unikam. Robię różne mleka roślinne, czy jakieś inne domowe mleko roślinne (gotowe to chemia i cukier) się nadadzą?

  3. Czy mogę użyć oleju np. z orzechów włoskich? Lub innego z tych które nie nadają się do smażenia?

  4. Świetny przepis ! Użyłam oliwy z oliwy, która jest niestety dość wyczuwalna w smaku ale i tak pycha ! Następnym razem dodam oleju z pestek winogron, rzepakowego unikam 🙂

Skomentuj