Składniki:
- ugotowana kasza jaglana 1 szklanka (250 ml)
- ugotowana zielona soczewica 1 szklanka (250 ml)
- biała fasola 1 puszka (400 ml)
- orzechy włoskie 1 szklanka (250 ml)
- cebula 2 sztuki
- olej 4 łyżki
- sos sojowy 4 łyżki
- liście laurowe 3 sztuki
- ziele angielskie kilka ziarenek
- majeranek 1 łyżka
- kumin mielony 1 łyżeczka
- imbir suszony 1 łyżeczka
- sól, pieprz do smaku
Soczewicowo-fasolowy pasztet z kaszą jaglaną i orzechami włoskimi. Na Święta i na co dzień.
Wykonanie:
- Na oleju podsmażam pokrojoną cebulę z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego.
- Gdy cebula się zarumieni, wyjmuję liście laurowe i ziele angielskie.
- Mieszam składniki: kaszę, soczewicę, fasolę, cebule razem z olejem, sos sojowy i przyprawy. Dodaję orzechy rozdrobnione w blenderze lub malakserze (kilka możecie zostawić do ozdoby).
- Blenduję masę przy pomocy blendera ręcznego lub malaksera.
- Masę przekładam do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piekę około 45 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
- Kroję po wystygnięciu.
- Przechowuję w lodówce.
Smacznego!
Orzechy włoskie to „kopalnia” kwasów omega-3! Taki pasztet to dobry patent na lepszą odporność w zimowe dni 🙂 Swoją drogą pierwszy raz widzę przepis na taki orzechowy pasztet i muszę przyznać, że bardzo mi się podoba!
Pasztet pierwsza klasa, smakuje jak mięsny. Zamiast majeranku, kminu i imbiru dodałam przyprawy do pasztetu z kamisa.
Smacznego:)))
Kasza i soczewica oczywiście wcześniej ugotowana?
tak:)
Niechcący kliknęłam 'Nie lubię’ i nie mogę już tego odklikać 🤦 A podejrzewam że bardzo polubię ten pasztet. Mam zamiar upiec go jutro na święta. Dam znać jak mi wyszedł 😊
dobra;)
Czy te orzechy włoskie na górze dac na masę przed pieczeniem? Czy udekorować po (podejrzewam, że przed, ale wolę zapytać)? Pozdrawiam:)
można i przed i po:) jak udekorujemy przed pieczeniem to orzechy się też uprażą.