Wegański sernik jogurtowy

  • 40 min
  • 12 składników
83%

Składniki:

  • kasza jaglana 1 szklanka (250 ml)
  • mleko roślinne (u mnie sojowe) 2,5 szklanki (po 250 ml)
  • jogurt naturalny sojowy 1 duże opakowanie (400 g)
  • cukier z wanilią (ew. pasta, ekstrakt) 1 opakowanie
  • sok z jednej cytryny
  • cukier/erytrol/ksylitol do smaku (u mnie 8 łyżek erytrolu)
  • olej kokosowy 2 łyżki do masy i 1 do spodu
  • płatki owsiane 1 szklanka (250 ml)
  • daktyle 1 szklanka (250 ml)
  • cynamon pół łyżeczki
  • dżem malinowy do posmarowania
  • ew. płatki migdałowe/owoce do ozdoby

Delikatny, aksamitny jagielnik jogurtowy na owsiano-daktylowym spodzie. Nowa odsłona roślinnego sernika z mojej ulubionej kaszy:)

DSC_6502_2

Wegański sernik jogurtowy

Wykonanie:

  1. Płatki owsiane podprażam na suchej patelni, aż się zarumienią i zaczną wydzielać zapach ciasta.
  2. Daktyle gotuję na parze przez kilka minut, żeby zmiękły.
  3. W malakserze umieszczam płatki owsiane, daktyle, cynamon i czubatą łyżkę oleju kokosowego. Blenduję, aż powstanie plastyczna masa (jeżeli masa się kruszy zamiast sklejać, dodajcie 1-2 łyżki wody).
  4. Masą wykładam tortownicę (u mnie 21 cm) wysmarowaną olejem lub wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiam do lodówki.
  5. Kaszę bardzo dokładnie przepłukuję wodą, zalewam 2,5 szklanki mleka roślinnego i gotuję do miękkości (15-20 minut).
  6. Do gorącej kaszy dodaję jogurt, wanilię, sok z cytryny, dwie czubate łyżki oleju kokosowego i słodzę.
  7. Blenduję na gładką masę (ja używam tego blendera) i wylewam na przygotowany spód.
  8. Po przestygnięciu wstawiam na noc do lodówki.
  9. Przed podaniem smaruję dżemem malinowym (możecie użyć surowego dżemu z chia, przepis tutaj).
  10. Przy tych proporcjach masa jest bardzo lekka, delikatna i aksamitna, tak jak przy jogurtowych ciastach na zimno. Jednak jeśli nie macie mocnego blendera, lepiej dodać mniej jogurtu, żeby nie było ryzyka, że ciasto nie stężeje odpowiednio mocno.

Smacznego!

DSC_6509_2

Wegański sernik jogurtowy

DSC_6506_2

Wegański sernik jogurtowy

DSC_6504_2

Wegański sernik jogurtowy

20 komentarzy

  1. Pingback: Plany na lato 2018 - Moja inspiratornia

  2. Kompletnie nie rozumiem tego przepisu 🙁 za pierwszym razem wyszedl budyn, za drugim dalam tylko 1.5 razy mleka w stosunku do kaszy, a jogurtu okolo 300g. Uzywamy thermomixa wiec masa jest idealnie gladka. Dodatkowo dalam lyzke maki i agaru aby sie stezal i jedynie na wierzchu zalapalo. Naprawde nie rozumiem…

      • Tak, kasza ugotowana do miekkosci, ale na o wiele mniejsze ilosci mleka. Nie jestem fanka soi wiec uzylam jogurtu kokosowego, dosc gestego – czy to moglo miec wplyw na to, ze sernik nie stezal? Caly czas pozostal taki plynny jak po zblendowaniu 🙁

        • nie, jogurt nie ma znaczenia. Nie mam pojęcia, dlaczego nie stężał…:( Mnie się to jeszcze nigdy nie zdarzyło, choć czasem osoby piszą w komentarzach pod jagielnikami, że jaglanka nie stężała, więc się zdarza. Podstawa to dobrze rozgotować kaszę, musi też wchłonąć płyn. No i dokładne zblendowanie. Hm…

Skomentuj