Składniki:
- kasza jaglana 1 szklanka (250 ml)
- mleko roślinne (u mnie sojowe) 2,5 szklanki (po 250 ml)
- jogurt naturalny sojowy 1 duże opakowanie (400 g)
- cukier z wanilią (ew. pasta, ekstrakt) 1 opakowanie
- sok z jednej cytryny
- cukier/erytrol/ksylitol do smaku (u mnie 8 łyżek erytrolu)
- olej kokosowy 2 łyżki do masy i 1 do spodu
- płatki owsiane 1 szklanka (250 ml)
- daktyle 1 szklanka (250 ml)
- cynamon pół łyżeczki
- dżem malinowy do posmarowania
- ew. płatki migdałowe/owoce do ozdoby
Delikatny, aksamitny jagielnik jogurtowy na owsiano-daktylowym spodzie. Nowa odsłona roślinnego sernika z mojej ulubionej kaszy:)
Wykonanie:
- Płatki owsiane podprażam na suchej patelni, aż się zarumienią i zaczną wydzielać zapach ciasta.
- Daktyle gotuję na parze przez kilka minut, żeby zmiękły.
- W malakserze umieszczam płatki owsiane, daktyle, cynamon i czubatą łyżkę oleju kokosowego. Blenduję, aż powstanie plastyczna masa (jeżeli masa się kruszy zamiast sklejać, dodajcie 1-2 łyżki wody).
- Masą wykładam tortownicę (u mnie 21 cm) wysmarowaną olejem lub wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiam do lodówki.
- Kaszę bardzo dokładnie przepłukuję wodą, zalewam 2,5 szklanki mleka roślinnego i gotuję do miękkości (15-20 minut).
- Do gorącej kaszy dodaję jogurt, wanilię, sok z cytryny, dwie czubate łyżki oleju kokosowego i słodzę.
- Blenduję na gładką masę (ja używam tego blendera) i wylewam na przygotowany spód.
- Po przestygnięciu wstawiam na noc do lodówki.
- Przed podaniem smaruję dżemem malinowym (możecie użyć surowego dżemu z chia, przepis tutaj).
- Przy tych proporcjach masa jest bardzo lekka, delikatna i aksamitna, tak jak przy jogurtowych ciastach na zimno. Jednak jeśli nie macie mocnego blendera, lepiej dodać mniej jogurtu, żeby nie było ryzyka, że ciasto nie stężeje odpowiednio mocno.
Smacznego!
Oj. Na weekend! Zapisuje i testuje! ❤ dzieuje 😘
Istnieje szansa na rozbudowanie blog o wartości kcal? 😉
pomyślę, dzięki za sugestię:)
Przepis zapisany, dzialam w nastepnym tygodniu!!!
Wyglada pysznie!!!
daj znać!:)
Pyszne ciasto, świetny przepis. Polecam 🙂
🙂
Czy można zamienić jogurt sojowy na mleko kokosowe?
myślę, że tak:) efekty będzie inny, ale myślę, że będzie pycha:)
Zamawiam na święta….babcia
hehe:)
Pingback: Plany na lato 2018 - Moja inspiratornia
Kompletnie nie rozumiem tego przepisu 🙁 za pierwszym razem wyszedl budyn, za drugim dalam tylko 1.5 razy mleka w stosunku do kaszy, a jogurtu okolo 300g. Uzywamy thermomixa wiec masa jest idealnie gladka. Dodatkowo dalam lyzke maki i agaru aby sie stezal i jedynie na wierzchu zalapalo. Naprawde nie rozumiem…
A chłodziłaś w lodówce przez noc? I wszystko robiłaś jak w przepisie? Kasza rozgotowana?
Tak, kasza ugotowana do miekkosci, ale na o wiele mniejsze ilosci mleka. Nie jestem fanka soi wiec uzylam jogurtu kokosowego, dosc gestego – czy to moglo miec wplyw na to, ze sernik nie stezal? Caly czas pozostal taki plynny jak po zblendowaniu 🙁
nie, jogurt nie ma znaczenia. Nie mam pojęcia, dlaczego nie stężał…:( Mnie się to jeszcze nigdy nie zdarzyło, choć czasem osoby piszą w komentarzach pod jagielnikami, że jaglanka nie stężała, więc się zdarza. Podstawa to dobrze rozgotować kaszę, musi też wchłonąć płyn. No i dokładne zblendowanie. Hm…
Ok, do 3 razy sztuka 🙂 dam znac niebawem. Dzieki za porady. Pozdrawiam Ania
Daj znać:)
CZY MOŻNA DODAĆ JOGURT GRECKI
można:)
Oszalałam!!! Muszę zrobić!