Wegański sernik malinowo-kokosowy

  • 10 min
  • 8 składników

Składniki na tortownicę 18 cm:

  • wiórki kokosowe 1 szklanka (250 ml) + do posypania
  • płatki jaglane pół szklanki (125 ml) + 3 łyżki
  • olej kokosowy 4 czubate łyżki
  • cukier/ksylitol/erytrol 2 łyżki + do smaku
  • tofu naturalne 1 kostka (180 g)
  • maliny świeże lub mrożone 1 szklanka (250 ml) + do ozdoby
  • wegańskie galaretki cytrynowe 2 opakowanie
  • mleko roślinne (u mnie sojowe) ok. 1 szklanki (250 ml)

Wegański sernik na zimno na bazie tofu i malin. Na kokosowo-jaglanym spodzie, posypany wiórkami.

Wegański sernik malinowo-kokosowy

 

Wykonanie:

  1. Do blendera (ja używam tego) wsypuję szklankę wiórków kokosowych, pół szklanki płatków jaglanych i 2 łyżki cukru/ksylitolu/erytrolu. Blenduję.
  2. Dodaję 2 czubate łyżki oleju kokosowego, 3-4 łyżki wody i blenduję razem. Powinna powstać plastyczna masa.
  3. Masę wykładam do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej olejem.
  4. W blenderze umieszczam pokrojone tofu, maliny, 3 łyżki płatków jaglanych i 2 czubate łyżki oleju kokosowego.
  5. Galaretki przygotowuję na mleku roślinnym zamiast na wodzie – na połowie porcji płynu (czyli tyle ile potrzeba na jedną galaretkę).
  6. Galaretkę (płyn) wlewam do blendera i blenduję wszystko razem na gładką masę. W razie konieczności dosładzam do smaku.
  7. Masę wylewam na przygotowany spód i posypuję wiórkami kokosowymi.
  8. Wstawiam do lodówki, żeby masa stężała.
  9. Przed podaniem ozdabiam malinami.

Smacznego!

Wegański sernik malinowo-kokosowy

Wegański sernik malinowo-kokosowy

Wegański sernik malinowo-kokosowy

Wegański sernik malinowo-kokosowy

9 komentarzy

  1. Hej, co to znaczy, że robisz galaretki na mleku roślinnym ? tzn., że podgrzewasz maksymalnie mleko i gotujesz w nim galaretki aż do rozpuszczenia ? pozdrawiam

    • zalezy jaka galaretka, jakiej firmy. Niektore trzeba pogotowac 2 minuty w wodzie (wowczas gotuje w mleku) a inne zalać goraca wodą (wowczas zagotowuje mleko, zalewam i mieszam do rozpuszczenia:)

    • w takim razie ma jeszcze jedno pytanie 😀 jakiej firmy galaretki używałaś do tego przepisu ? i jaką pojemność ma jedno opakowanie galaretki ?
      Ja kupiłam dwie galaretki firmy Amylon , jedno opakowanie zawiera 40 g , czy dwie to by było 80 g, myślisz, że będzie ok ?

      • Delecta 61 g…hm… to mysle, ze lepiej użyć 3 twoich, albo jeśli zrobisz na 2, to dodaj na wszelki wypadek wiecej oleju kokosowego i płatków jaglanych…

  2. W opisie napisałaś: “galaretki przygotowuję na mleku roślinnym zamiast na wodzie – na połowie porcji płynu (czyli tyle ile potrzeba na jedną galaretkę)”, a w składnikach: “mleko roślinne – ok. jednej szklanki (250 ml). Trochę mi się to nie kalkuluje. Do tej pory spotykałam galaretki, do których trzeba było użyć 500 ml wody aby je rozpuścić. Także według opisu na 2 galaretki powinno się użyć 500 ml mleka roślinnego, a nie 250 ml. Czy może ja coś źle rozumiem?

    • Tak myślalam, ze przekombinuję z tym opisem wykonania;)Uzyj tyle mleka ile potrzeba na 1 twoja galaretke😘

Skomentuj