Wegański sernik na zimno z mango

  • 17 min
  • 9 składników

Składniki na tortownicę 20 cm:

  • ciasteczka lub herbatniki wegańskie (u mnie bezglutenowe) ok. 10 sztuk
  • olej kokosowy 2 łyżki
  • mleko kokosowe 1 puszka (400 ml)
  • dojrzałe mango 1 sztuka
  • sok i skórka z jednej cytryny
  • tofu naturalne 1 kostka (180 g)
  • agar 2 łyżeczki
  • cukier/ksylitol/erytrol/syrop klonowy do smaku (u mnie 5 łyżek erytrolu)
  • ew. kurkuma pół łyżeczki dla koloru

Roślinny sernik z mango. Na bazie mleka kokosowego i tofu, na ciasteczkowym spodzie. Bez pieczenia.

sernik mango

Wegański sernik na zimno z mango

Wykonanie:

  1. Ciasteczka blenduję z olejem kokosowym i wykładam nimi tortownicę (u mnie 20 cm). Wstawiam do lodówki.
  2. Mango blenduję na mus (ja używam tego blendera). Odkładam kilka łyżek do ozdoby, resztę musu zostawiam w blenderze.
  3. Dolewam mleko kokosowe, sok z cytryny i startą skórkę (tylko żółtą część), dodaję kurkumę, pokrojone w kosteczkę tofu, agar i słodzę.
  4. Wszystko razem dokładnie blenduję i przelewam do garnuszka.
  5. Gotuję przez 2-3 minuty i wylewam na przygotowany spód.
  6. Po ostygnięciu wstawiam do lodówki, żeby masa stężała.
  7. Smaruję musem z mango.

Smacznego!

sernik z mango

Wegański sernik na zimno z mango

roślinny sernik

Wegański sernik na zimno z mango

sernik wegański

Wegański sernik na zimno z mango

5 komentarzy

  1. Zrobiłam wszystko zgodnie z przepisem. Masa wyszła pyszna, ale niestety sernik kompletnie nie stężał w lodówce, masa była wciąż rzadka. Nie wiem co poszło nie tak, zapobiegawczo dałam nawet łyżeczkę więcej agaru. Przepis bardzo mi się podoba, ale nie wiem co zawiodło.

    • To pewnie kwestia agaru… musiało z nim być coś nie tak… można jeszcze raz przegotować masę z dodatkiem innego agaru (wazne, zeby gotowac min. 2 minuty) lub z galaretka roslinna

Skomentuj