Składniki na formę 21 cm:
- kasza jaglana 1 filiżanka (200 ml)
- woda 2 filiżanki (po 200 ml)
- mleko roślinne 2 filiżanki (po 200 ml)
- mleko kokosowe 1 puszka (400 ml)
- cukier z wanilią 1 opakowanie
- cytryna 1 sztuka
- cukier/erytrol/ksylitol do smaku (u mnie 8 łyżek erytrolu do masy + 2 do malin)
- agar 6 łyżeczek + 2 do malin
- maliny (u mnie mrożone) 2 szklanki
- sól szczypta
Lekki, waniliowo-cytrynowy sernik z kaszy jaglanej o delikatnej konsystencji. Z galaretką z malin na górze.
Wykonanie:
- Maliny rozmrażam.
- Kaszę jaglaną bardzo dokładnie przepłukuję wodą.
- Zalewam 2 filiżankami wody i 2 filiżankami mleka roślinnego i gotuję, aż kasza będzie bardzo miękka.
- Dodaję mleko kokosowe, wanilię, erytrol, szczyptę soli, sok i skórkę z cytryny (tylko żółta część) i 6 łyżeczek agaru.
- Gotuje jeszcze 2-3 minuty, mieszając.
- Masę blenduję (używam tego blendera) i przekładam do tortownicy wysmarowanej olejem (u mnie 21 cm średnicy).
- Po przestygnięciu sernik wstawiam do lodówki.
- Maliny przekładam do blendera, dodaję 2 łyżki erytrolu i 2 łyżeczki agaru i blenduję.
- Zblendowane maliny przekładam do garnuszka i gotuję 2-3 minuty, mieszając.
- Mus wylewam na masę jaglaną i wstawiam na noc do lodówki.
Smacznego!
Sernik wygląda rewelacyjnie. Chcialabym zastosowac blendowane daktyle zamiast jakiegokolwiek cukru, łącznie z waniliowym. Probowal ktos?
Chodzi mi po glowie tez zwykla zelatyna zamiast agaru. Nie jestem weganka, a jedynie nie jem cukru,ksylitolu itp. Ktoś probowal wersji zmodyfikowanej? Wydaje mi się, że też powinno smakować.
OOO NIE
Bardzo dobry sernik, jednak polecam dodać rodzynki, żeby troszkę urozmaicić smak.
Przepis bardziej niż idealny;) tak, z żelatyną też wychodzi.
Co moge dac zamiast agaru?
raczej nic…
A jaki agar Pani poleca kupic bo te w supermarketach są bardzo małe a do ciasta w dużej ilości potrzeba?
Baardzooo dobre !!!
Smacznego:)
Sernik w ogóle nie chce się ściąć… 😔 dałam 6 łyżeczek agar agar w proszku, a mimo to jest rzadki…
ech… to pewnie cos z agarem… przy tej ilosci agaru powinien być jak skała;) Gotowałaś min. 2 minuty?
No tak, gotowałam 10 minut a tu wciąż się leje zamiast być skałą… nie wiem jutro jeszcze raz zagotuje i dodam więcej trochę agaru, będzie sernik z agara 😅
to musi być coś z agarem nie tak…
Witaj, ile cm ma ta forma, w której zostało zrobione ciasto?
21 cm:)
Dziękuję!
Żółta część cytryny? Co to znaczy? W sensie Bez białych farfocli, ale ze skórką czy sama skórka? Czy tylko środek bez farfocli?
tylko żółta skórka z wierzchu, delikatnie starta
Czy mleko kokosowe dodajemy całe? W sensie czy tylko gęsta część czy całą zawartość puszki?
całe
A ile potrzeba kaszy jaglanej? bo chyba nie jest napisane
1 filiżanka (200 ml)
Jakim olejem smarujesz tortownicę. Czy może być margaryna?
tak, jakikolwiek:)
Czy agar rozpuszczamy przed dodaniem czy dodajemy bezpośrednio proszek?
Bezpośrednio proszek:)
Bardzo dobre ciacho. Ja z kolei mam agar, który żeluje wszystko na skałę, więc podane proporcje agaru do masy dla mnie były za duże. Ale nic straconego, następnym razem dodam o łyżeczkę mniej i będzie git:)
Na pewno wrócę do tego przepisu, pychotka:)
Suuuper!
Przez pomyłkę dałam łapkę w dół. Przepraszam. To pomyłka. Chciałabym dać łapkę w górę. Ale się nie da….
nie szkodzi:)
Jaki ma być % tłuszczu w mleku kokosowy? W sklepie mam do wyboru 5-7%, potem chyba 12% i są puszki bez określenia % także gubię się troszkę ;-D
ja patrzę na zawartość ekstraktu kokosa – 60% to absolutne minimum, a najlepiej 85 i więcej:)
hmm kupiłam 57%…może wystarczy
Czy zamiast wody można dodać więcej mleka roślinnego np. sojowego?
jasne:)
Ciasto wygląda super!:)
Czy to mleczko kokosowe ma być w temp pokojowej czy zimne z lodówki?
może być w pokojowej bo i tak je gotujemy:)
A czy zamiast agaru wyszloby z opakowaniem galaretki weganskiej w proszku?
powinno się udać:)
Czy mogę zamiast agaru dać żelatynę i czy w tych samych proporcjach ? czy lepiej zwiększyć próbował ktoś takiej zmiany ? 🙂
nigdy nie pracowałam z żelatyną…
Czym można zastąpić mleko kokosowe? mam dziecko uczulone na orzechy i niestety nie przejdzie
można użyć śmietanki roślinnej:)