Wegański sernik pieczony

  • 75 min
  • 11 składników

Składniki na tortownicę 20 cm:

  • kasza jaglana surowa 1 filiżanka (200 ml)
  • mleko roślinne (u mnie sojowe) 3 filiżanki (po 200 ml)
  • mleko kokosowe 1 puszka (400 ml)
  • tofu naturalne 1 kostka (180 g)
  • budyń waniliowy 1 opakowanie
  • cytryna 1 sztuka
  • cukier/ksylitol/erytrol do smaku (u mnie 6 łyżek erytrolu)
  • wegańskie ciasteczka lub herbatniki ok. 12 sztuk
  • kakao 1 łyżka
  • olej kokosowy 2 łyżki
  • ew. gorzka czekolada, cukier puder lub dżem owocowy do dekoracji

 

Sernik wegański na bazie kaszy jaglanej, tofu i mleka kokosowego. Na czekoladowym, ciasteczkowym spodzie.

Wegański sernik pieczony

Wykonanie:

  1. Kaszę jaglana bardzo dokładnie przepłukuję wodą.
  2. Zalewam 3 filiżankami mleka roślinnego i gotuję na małym ogniu, aż kasza będzie bardzo miękka i wchłonie płyn (15-20 minut).
  3. W międzyczasie ciasteczka łamię i umieszczam w malakserze z ostrzem S.
  4. Dodaję kakao i olej kokosowy. Blenduję.
  5. Masą wykładam tortownicę (u mnie 20 cm) wyłożoną papierem do pieczenia lub wysmarowaną olejem. Wstawiam do lodówki.
  6. W blenderze (ja używam tego) umieszczam mleko kokosowe, pokrojone tofu, sok z cytryny (możecie dodać też starta skórkę – tylko żółtą część) i budyń waniliowy (proszek). Blenduję dokładnie. Możecie też użyć dobrego blendera ręcznego.
  7. Dodaję kaszę i blenduję wszystko razem.
  8. Masę wylewam na przygotowany spód.
  9. Piekę 60 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
  10. Sernik możecie polać roztopioną czekoladą, posypać cukrem pudrem lub posmarować dżemem. Możecie ozdobić go płatkami migdałowymi, wiórkami kokosowymi lub owocami.
  11. Kroję po całkowitym wystygnięciu.
  12. Przechowuję w lodówce.

Smacznego!

Wegański sernik pieczony

Wegański sernik pieczony

Wegański sernik pieczony

 

Wegański sernik pieczony

Wegański sernik pieczony