Składniki na tortownicę 20 cm:
- kasza jaglana surowa 1 filiżanka (200 ml)
- mleko roślinne (u mnie sojowe) 3 filiżanki (po 200 ml)
- mleko kokosowe 1 puszka (400 ml)
- tofu naturalne 1 kostka (180 g)
- budyń waniliowy 1 opakowanie
- cytryna 1 sztuka
- cukier/ksylitol/erytrol do smaku (u mnie 6 łyżek erytrolu)
- wegańskie ciasteczka lub herbatniki ok. 12 sztuk
- kakao 1 łyżka
- olej kokosowy 2 łyżki
- ew. gorzka czekolada, cukier puder lub dżem owocowy do dekoracji
Sernik wegański na bazie kaszy jaglanej, tofu i mleka kokosowego. Na czekoladowym, ciasteczkowym spodzie.
Wykonanie:
- Kaszę jaglana bardzo dokładnie przepłukuję wodą.
- Zalewam 3 filiżankami mleka roślinnego i gotuję na małym ogniu, aż kasza będzie bardzo miękka i wchłonie płyn (15-20 minut).
- W międzyczasie ciasteczka łamię i umieszczam w malakserze z ostrzem S.
- Dodaję kakao i olej kokosowy. Blenduję.
- Masą wykładam tortownicę (u mnie 20 cm) wyłożoną papierem do pieczenia lub wysmarowaną olejem. Wstawiam do lodówki.
- W blenderze (ja używam tego) umieszczam mleko kokosowe, pokrojone tofu, sok z cytryny (możecie dodać też starta skórkę – tylko żółtą część) i budyń waniliowy (proszek). Blenduję dokładnie. Możecie też użyć dobrego blendera ręcznego.
- Dodaję kaszę i blenduję wszystko razem.
- Masę wylewam na przygotowany spód.
- Piekę 60 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
- Sernik możecie polać roztopioną czekoladą, posypać cukrem pudrem lub posmarować dżemem. Możecie ozdobić go płatkami migdałowymi, wiórkami kokosowymi lub owocami.
- Kroję po całkowitym wystygnięciu.
- Przechowuję w lodówce.
Smacznego!
Brak komentarzy