Wegański sernik pomarańczowy

  • 60 min
  • 11 składników

Składniki:

  • kasza jaglana surowa 1 szklanka (250 ml)
  • mleko roślinne (u mnie sojowe) 2,5 szklanki po 250 ml + 4 łyżki
  • mleko kokosowe 1 puszka (400 ml)
  • maka ziemniaczana 3 łyżki
  • cukier/ksylitol/erytrol pół szklanki (125 ml)
  • cukier z wanilią 1 opakowanie
  • sok z jednej cytryny
  • sok i skórka z 1 pomarańczy
  • rodzynki lub suszona żurawina 1 filiżanka (200 ml)
  • kurkuma pół łyżeczki
  • gorzka czekolada 1 tabliczka (100 g)

Pieczony sernik z kaszy jaglanej z nutką pomarańczy.

Wegański sernik pomarańczowy

Wykonanie:

  1. Kaszę jaglaną bardzo dokładnie przepłukuję wodą, żeby pozbyć się goryczki.
  2. Do kaszy dolewam 2,5 szklanki mleka roślinnego i gotuję, aż kasza wchłonie płyn i będzie miękka (15-20 minut). Jeśli kasza wchłonie płyn, a nie będzie jeszcze całkiem miękka, podlej ją odrobina mleka roślinnego lub wody i gotuj, aż zmięknie.
  3. Pod koniec gotowania dodaję puszkę mleka kokosowego i gotuję jeszcze kilka minut, mieszając od czasu do czasu.
  4. Słodzę do smaku, dodaję cukier z wanilią, sok z cytryny, sok i skórkę starta z pomarańczy (tylko pomarańczowa część, bez białego).
  5. Dodaję mąkę ziemniaczaną, kurkumę i blenduję dokładnie (ja używam tego blendera).
  6. Dodaję rodzynki lub żurawinę i mieszam.
  7. Masę przekładam do tortownicy (u mnie 21 cm) wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej olejem.
  8. Piekę około 45 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
  9. Czekoladę łamię na kostki i umieszczam w garnuszku.
  10. Dodaję około 4 łyżek mleka roślinnego i podgrzewam powoli, mieszając, aż czekolada się rozpuści.
  11. Polewam ciasto.
  12. Kroję po wystygnięciu.

Smacznego!

Wegański sernik pomarańczowy

Wegański sernik pomarańczowy

Wegański sernik pomarańczowy