Wegański sernik truskawkowo-jogurtowy na zimno

  • 20 min
  • 9 składników

Składniki na tortownicę 16 cm:

  • truskawki 1 szklanka (250 ml)
  • naturalny jogurt roślinny 3 małe opakowania (ok. 375 g)
  • cukier/ksylitol/erytrol/syrop klonowy do smaku (u mnie 5 łyżek erytrolu)
  • agar 3 łyżeczki
  • daktyle ok. 100 g
  • olej kokosowy 3 łyżki
  • kakao 2 łyżki
  • ciasteczka lub herbatniki wegańskie (u mnie bezglutenowe) ok. 10 sztuk
  • ew. truskawki liofilizowane kilka sztuk

Truskawkowy jogurtowiec na kakaowym spodzie – lekkie ciasto nie tylko na lato. Poza sezonem można je przygotować z mrożonych truskawek.

wegański sernik

Wegański sernik truskawkowo-jogurtowy na zimno

Wykonanie:

  1. Daktyle gotuje na parze przez kilka minut.
  2. Przekładam do malaksera z ostrzem S i blenduję.
  3. Dodaję olej kokosowy, kakao, pokruszone ciasteczka i blenduje ponownie, aż powstanie plastyczna masa.
  4. Masą wykładam tortownicę i wstawiam do lodówki.
  5. Truskawki blenduję razem z jogurtem i agarem (ja używam tego blendera). Słodzę do smaku i blenduję ponownie.
  6. Przekładam do garnuszka, zagotowuję i gotuję 2-3 minuty, mieszając.
  7. Wylewam do tortownicy na przygotowany spód.
  8. Po przestygnięciu wstawiam do lodówki, żeby masa stężała.
  9. Przed podaniem posypuję zmielonymi w młynku do kawy lub blenderze truskawkami liofilizowanymi.

Smacznego!

sernik jogurtowy

Wegański sernik truskawkowo-jogurtowy na zimno

sernik na zimno

Wegański sernik truskawkowo-jogurtowy na zimno

roślinny sernik

Wegański sernik truskawkowo-jogurtowy na zimno