Wegański sernik wiedeński

  • 55 min
  • 10 składników

Składniki:

  • tofu naturalne 2 kostki po 180 g
  • kasza jaglana surowa 1/2 szklanki (125 ml)
  • mleko roślinne 1 i 1/3 szklanki (po 250 ml)
  • sok z jednej cytryny
  • cukier z wanilią 1 opakowanie
  • mąka ziemniaczana 1 łyżka
  • olej pół filiżanki (100 ml)
  • cukier/ksylitol/syrop klonowy lub z agawy do smaku (u mnie 7 łyżek)
  • rodzynki 1 filiżanka (200 ml)
  • gorzka czekolada 1 tabliczka (100 g)

Sernik po wiedeńsku w wegańskiej wersji. Zrobiony z tofu i kaszy jaglanej. Tak jak u mojej babci z rodzynkami i polany czekoladą:)

DSC_6372_2

Wegański sernik wiedeński

Wykonanie:

  1. Kaszę jaglaną dokładnie przepłukuję, zalewam mlekiem roślinnym i gotuję około 15-20 minut (aż będzie bardzo miękka).
  2. Tofu kroję w kostkę i dodaję do kaszy.
  3. Dodaję olej, sok z cytryny, mąkę ziemniaczaną, cukier z wanilią, słodzę i blenduję wszystko razem (ja używam tego blendera).
  4. Dodaję rodzynki i mieszam.
  5. Masę wykładam do wysmarowanej tłuszczem tortownicy (u mnie 21 cm).
  6. Piekę około 40 minut w 180 stopniach.
  7. Czekoladę roztapiam z czterema łyżkami mleka roślinnego lub wody i polewam nią ciasto.
  8. Kroję po ostygnięciu.

Smacznego!

DSC_6330_2

Wegański sernik wiedeński

DSC_6345_2

Wegański sernik wiedeński

DSC_6368_2

Wegański sernik wiedeński

DSC_6357_2

Wegański sernik wiedeński

37 komentarzy

  1. O mamuniu, jaki piękny! Kocham Veganbandę, kocham te przepisy :* Lista zakupów zrobiona, na weekend będę działać. Trzymajcie kciuki 🙂

    • Myślę,że można, też myślałam o tym, żeby spróbować zrobić odchudzoną wersję i dać zamiast oleju mleko roślinne:) Jak spróbujesz, to daj znać, jak wyszło:)

    • Możesz pominąć i zrobić jagielnik a’la sernik. Ugotować kaszę na mleku sojowym w proporcjach 1:3, zakwasić sokiem z cytryny, osłodzić, dodać cukier z wanilią i zblendować. Wymieszać z rodzynkami i polać czekoladą:)

  2. Wczoraj zrobiłam sernik i wyszedł przepyszny 🙂 będę go robiła na Boże Narodzenie 🙂 aha, zamiast oleju dodałam mleko. Pychaaaa 🙂

  3. Myślisz, że spód do tego ciasta jest potrzebny? Zrobiłam bez, zostawiłam na zewnątrz i obawiam się, że się nie da ukroić.

  4. Zrobiłam i nawet mąż który jest anty vege mówi że bardzo dobre 😉 dorzuciłam tylko maliny na czuba 😉 dzięki za przepis pozdrowienia

  5. Cześć. Czy robiąc ten tofurnik z połowy składników, w tortownicy o połowę mniejszej, powinnam zmniejszyć czas pieczenia i/lub zmniejszyć temperaturę? Będę wdzięczna za poradę. Na razie średnio mi wychodzą ciasta wegańskie, więc chciałabym testować przepisy w mini tortownicy 🙂

  6. Musiałam dużo zmodyfikować w przepisie, bo nie miałam składników 😀
    kaszę gotowałam na mniejszej ilości mleka, więcej wody, dodałam tylko jedną kostkę tofu, użyłam mieszanki studenckiej zamiast rodzynek, białka sojowego czekoladowego zamiast mąki, bez słodzików, mniej oleju i bez czekolady, a nadal wyszło przepysznie!! Będę go robić też dla znajomych, to będę się pewnie trzymać bardziej przepisu. Dziękuję Ci bardzo! 🙂

    *tylko więcej by się go od razu przydało 😀

  7. Witam,
    Czy to jest ok, że z 1 szklanki kaszy jaglanej wyszli mi 2,5 razy więcej po ugotowaniu. Pytam, bo później jak wrzuciłam do blendera, to masa była aż za gęsta i nie poradził sobie, więc musiałam ręcznym doblendować dodając więcej sojowego.
    Pozdrawiam,
    Ana

Skomentuj