Wegański sernik z kaszy jaglanej i pestek słonecznika

  • 35 min
  • 8 składników

Składniki na tortownicę 25 cm:

  • kasza jaglana 1 szklanka (250 ml)
  • mleko roślinne (u mnie sojowe) 4 szklanki (po 250 ml)
  • pestki słonecznika 1 szklanka (250 ml) + garść do posypania
  • cukier/ksylitol/erytrol do smaku (u mnie 7 łyżek erytrolu)
  • sok z jednej cytryny
  • cukier z wanilią (ew. ekstrakt, pasta) 1 opakowanie
  • ew. gorzka czekolada 1 tabliczka (100 g)
  • ew. owoce do ozdoby

Jagielnik z dodatkiem pestek słonecznika o kremowej, “sernikowej” konsystencji.

DSC_5894_2

Wegański sernik z kaszy jaglanej i pestek słonecznika

Wykonanie:

  1. Kaszę jaglaną bardzo dokładnie przepłukuję wodą.
  2. Zalewam mlekiem roślinnym i gotuję, tak długo, aż kasza będzie bardzo miękka i wchłonie płyn (15-20 minut).
  3. Szklankę pestek blenduję w blenderze kielichowym lub malakserze na proszek (ja używam tego blendera).
  4. Ugotowaną kaszę słodzę do smaku, dodaję sok z cytryny i cukier z wanilią.
  5. Kaszę dodaję do blendera z pestkami i blenduję razem na gładką masę. Jeżeli nie macie mocnego blendera kielichowego, użyjcie blendera ręcznego lub malaksera. Masa nie będzie tak gładka, ale równie smaczna.
  6. Masę wykładam do wysmarowanej olejem formy (u mnie tortownica 25 cm) i odstawiam do ostygnięcia.
  7. Jagielnik możecie posmarować konfiturą, np. malinową lub polać czekoladą. Połamcie czekoladę na kawałki i umieśćcie w garnuszku z kilkoma łyżkami mleka roślinnego lub wody albo z łyżką oleju kokosowego. Podgrzewajcie powoli, mieszając, aż czekoladą się rozpuści i polejcie jagielnik.
  8. Jagielnik posypuję uprażonymi pestkami słonecznika i po przestygnięciu wstawiam do lodówki (najlepiej na noc), żeby masa stężała.
  9. Przed podaniem jagielnik możecie dodatkowo ozdobić owocami.

Smacznego!

DSC_5905_2

Wegański sernik z kaszy jaglanej i pestek słonecznika

DSC_5879_2

Wegański sernik z kaszy jaglanej i pestek słonecznika

DSC_5866_2

Wegański sernik z kaszy jaglanej i pestek słonecznika

DSC_5853_2

Wegański sernik z kaszy jaglanej i pestek słonecznika