Wegański sernik z kokosowym słonym karmelem

  • 50 min
  • 14 składników

Składniki:

  • płatki owsiane 1 szklanka (250 ml)
  • olej kokosowy 3 łyżki do spodu + 2 łyżki do masy
  • syrop klonowy/z agawy/daktylowy/melasa z karobu 4 łyżki
  • cynamon 1 łyżeczka
  • cukier/ksylitol/erytrol do smaku (u mnie 7 łyżek erytrolu)
  • kasza jaglana 1 filiżanka (200 ml)
  • mleko roślinne 4 filiżanki (po 200 ml)
  • tofu naturalne 2 kostki (po 180 g)
  • cukier z wanilią/ekstrakt/pasta do smaku (u mnie 1 opakowanie cukru)
  • sok z jednej cytryny
  • mąka ziemniaczana 1 łyżka
  • mleko kokosowe 1 puszka (400 ml)
  • ciemny cukier trzcinowy/cukier kokosowy (lub jeśli unikacie: ksylitol lub erytrol) 5 łyżek
  • sól pół łyżeczki

Roślinny sernik z kaszy jaglanej i tofu, na spodzie z płatków owsianych, z pyszną kokosowo-karmelową polewą.

DSC_6842_2

Wegański sernik z kokosowym słonym karmelem

Wykonanie:

  1. Puszkę z mlekiem kokosowym wstawiam na noc do lodówki.
  2. W malakserze umieszczam płatki owsiane, cynamon, 4 łyżki syropu klonowego i 3 łyżki oleju kokosowego.
  3. Blenduję. Powinna powstać plastyczna masa. Jeśli masa się nadal kruszy, dodajcie więcej syropu klonowego lub innego.
  4. Masę wykładam do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy (u mnie 21 cm), dociskając dłonią.
  5. Kaszę jaglaną bardzo dokładnie przepłukuję wodą. Dolewam 4 filiżanki mleka sojowego i gotuję, aż kasza będzie bardzo miękka i wchłonie płyn.
  6. Dodaję pokrojone w kostkę tofu, sok z cytryny, cukier z wanilią, łyżkę mąki ziemniaczanej, słodzę i blenduję na gładką masę (ja używam tego blendera).
  7. Masę wykładam na przygotowany spód i wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni na 30 minut.
  8. Do garnuszka przekładam gęstą część mleka kokosowego.
  9. Dodaję pół łyżeczki soli i ciemny cukier trzcinowy (ja użyłam dark muscovado. Jeśli zależy Wam na bardziej dietetycznej wersji, użyjcie erytrolu).
  10. Gotuję przez kilka minut, aż masa trochę zgęstnieje. Mieszam od czasu do czasu.
  11. Karmelową masą polewam ciasto. Możecie je posypać uprażonymi orzechami albo zbożem ekspandowanym.
  12. Po przestygnięciu wstawiam na noc do lodówki.

Smacznego!

DSC_6845_2

Wegański sernik z kokosowym słonym karmelem

DSC_6858_2

Wegański sernik z kokosowym słonym karmelem

DSC_6846_2

Wegański sernik z kokosowym słonym karmelem

8 komentarzy

  1. Dziękuję za ten przepis 🙂
    Najlepszy vege sernik jaki jadłem, jest doskonały 🙂 i ten kokosowy karmel, kasze ugotowałem też na mleku kokosowym (z wiórków) także całość ma super kokosowy posmak.
    Uwielbiam 😉
    Na pewno na stałe zagości na naszym stole

Skomentuj