Wegański serniko-makowiec bez pieczenia

  • 30 min
  • 10 składników

Składniki:

  • mak 1 szklanka
  • daktyle suszone 1 szklanka
  • kasza jaglana 1 szklanka
  • woda 2 szklanki
  • mleko roślinne 1 szklanka + 3 łyżki
  • tofu naturalne 1 kostka 180 g
  • ksylitol lub cukier 4-6 łyżek
  • sok z 1 - 2 cytryn
  • rodzynki (niesiarkowane) 100 gramów
  • gorzka czekolada (u mnie 70 % kakao) 1 tabliczka

No więc…  po pierwsze to ciasto jest idealnym 2 w 1 na Święta (“sernik” i makowiec w jednym). Po drugie nie trzeba go piec. Po trzecie składa się ze zdrowych składników i ma dużo wapnia (mielony mak):)

DSC_20011

Wykonanie:

  1. Daktyle zalewam wodą na min. 2 godziny albo gotuję na parze przez kilka minut.

  2. Kaszę jaglaną dokładnie przepłukuję wodą i gotuję w 2 szklankach wody (można też ugotować w mleku roślinnym), aż będzie miękka (ok. 15 minut).

  3. Do kaszy wlewam szklankę mleka roślinnego, zagotowuję i gotuję jeszcze 5 minut, aż kasza się lekko rozgotuje.
  4. Do gorącej kaszy dodaję pokrojone w kosteczkę tofu, ksylitol/cukier, sok z dwóch cytryn i blenduję razem na gładką masę (najlepiej stopniowo dodawać sok z cytryny i cukier i smakować masę, wedle gustu). Dodaję rodzynki i mieszam.

  5. Przekładam do formy wysmarowanej tłuszczem (u mnie 22 x 22 cm) i wstawiam do lodówki.

  6. Mak mielę w młynku do kawy. Daktyle dokładnie odsączam i blenduję, aż powstanie gęsta masa. Dodaję mak i blenduję razem.

  7. Masę makową wykładam na masę jaglaną.

  8. Czekoladę roztapiam razem z 3 łyżkami mleka roślinnego. Polewam ciasto i schładzam w lodówce.

Smacznego!

DSC_20151

DSC_20201

64 komentarze

  1. Czy mogę prosić o informację mniej wiecej na jakiej wielkości formę podane są te proporcje? Tak na oko ze zdjęcia wydaje mi się być raczej niewielka, a zapowiada się pysznie, więc już się zastanawiam czy zwiększyć wszystko 2:1. 😉

    moniabiedronia 14 marca 2016 at 17:15 Reply
  2. Czy mogę prosić o informację mniej wiecej na jakiej wielkości formę podane są te proporcje? Tak na oko ze zdjęcia wydaje mi się być raczej niewielka, a zapowiada się pysznie, więc już się zastanawiam czy zwiększyć wszystko 2:1. 🙂

    moniabiedronia 14 marca 2016 at 17:15 Reply
  3. A tam mam mielony to gotujesz wcześniej czy taki suchy prosto z torebki (jak mielony) od razu mieszasz z daktylami?

    • Mielę surowy albo taki mielony z torebki łączę z namoczonymi, zblendowanymi daktylami. Bez namaczania ani gotowania. Mak wchłonie od daktyli wodę. Myślę, że można też ugotować, ale dobrze odsączyć i daktyle też wtedy dobrze odsączyć, żeby masa się trzymała.

    • Mielę surowy i łączę z namoczonymi, zblendowanymi daktylami. Mak wchłonie od nich wodę. Myślę, że można też ugotować, ale dobrze odsączyć i daktyle też wtedy dobrze odsączyć, żeby masa się trzymała.

  4. Dzieki bardzo będę próbować jeszcze przed świetami, myślisz ze zamiast tofu można by dać zmielone orzechy nerkowca do kaszy czy nie pasują?

    • Pewnie, że można, ja robię krem z jaglanki i nerkowców z cytryną, przypomina serem homogenizowany;) Możesz tez pominąć tofu, sama masa jaglana zakwaszona cytryną smakuje “sernikowo”. Daj znać, jak wyszło:)

    • Nie wiem czy daktyle sa wskazane przy cukrzycy… Na pewno lepiej poslodzic ksylitolem niz cukrem, bo ksylitol nie powoduje skokow glukozy. Kasza jaglana tez ma chyba dosc wysoki wspolczynnik glikemiczny. Najlepiej jak ktos w temacie sie wypowie.

  5. Zrobiłam, niestety sama cześć serowa z polewa czekoladowa, pyszne!!!! Makowa cześć musiałam wyrzucić bo po połączeniu daktyli z makiem okazało sie ze mak zbutwiały kupiłam, niesmaczny ze hej, następnym razem mam nadzieje uda mi sie kupic dobry, ale sam sernik tez pychotka, dziekuje !

  6. Do Świąt kilka dni więc weekend test z 1/2 składników i nerkowca zamiast tofu- alergia Córy…

  7. Ja go zrobiłam i coś mi poszło nie tak. Masa z kaszy nie stęgła się w lodówce i ciężko go wyciągać. Mimo to jest pyszny 🙂

    • Mi też masa w ogóle nie zastygła, wyszła prawie płynna, jak konsystencja sernika przed pieczeniem. Zrobiłam wszystko według przepisu, dodałam jedynie pół cytryny więcej, ale nie sądzę, żeby to miało znaczenie. Właśnie dodałam agar, mam nadzieję, że to uratuje sytuację, bo inaczej zostanę bez ciasta na święta 🙁

  8. To moje pierwsze tego typu ciasto i nie chce zepsuć… czy forma okrągła 26 bedzie ok?
    Z góry dziękuję:)

    • Dziwne, u mnie dół z tych proporcji jest akurat taki do krojenia, ale niezbyt zbity, a góra z kolei nie jest mocno ścisła…

    • Zastanawiam się, co może być przyczyną, że czasem masa nie gęstnieje i myślę, że może tak się dziać, kiedy kasza jest za mało rozgotowana… Dodałam w przepisie małą modyfikację, żeby na pewno jaglanka dobrze się rozgotowała. Teraz nie powinno być problemu z gęstnieniem.

  9. Wyszedł pyszny 🙂 Troszkę ciężko się kroi bez zrobienia bałaganu ale nadrabia smakiem 🙂

  10. No więc tak. Ciasto wyszło piękne. Masa makowa pycha. Ale….czy to na pewno chodzi o sok z dwóch cytryn? Czy może dwóch łyżek? I czy ksylitolu na pewno tylko 4 łyżki? Jak na mój gust, część ‘sernikowa była zbyt…gorzka, ze zecydowanie zbyt dominującym smakiem cytrynowym, za to mało słodka, pomimo, że ja ogólnie jestem bezcukrowa. Muszę tu przyznać, że w lodówce miałam akurat dużą kostkę tofu (280g) i z braku pomysłu na resztę dodałam całość. Konystencja wyszła super, tylko ten smak…Czy to możliwe, że to przez nadmiar tofu? Z drugiej strony, skoro dodałam taką samą ilość cytryny jak w przepisie do większej masy, to jej smak powinien być mniej wyczuwalny? Ogólnie pomysł świetny i po paru drobnych modyfikacjach na pewno spróbuję ponownie. Tylko na pewno czekolady dam mniej: w mojej foremce jej warstwa wyszła zwyczajnie za gruba, a między tą gorzką czekoladą i gorzką masą te daktyle niestety giną. Pozdrawiam!

    • Hej, ja dodaję więcej soku z cytryny, jak chce, żeby jagielnik był bardziej sernikowy… A z cukrem i ksylitolem to chyba kwestia gustu,bo dostaję skrajnie różne głosy, dla niektórych za dużo, dla innych za mało;) Może najlepiej smakować masę i stopniowo dodawać sok z cytryny i ksylitol.. Będę tak pisać w przepisach:) A jak masa gorzka, to przez jaglankę… trzeba naprawdę dobrze wypłukać, albo zalać wrzątkiem, odlac i jeszcze wypłukać.

  11. Czy przed dodaniem mleka roślinnego do koszy należy odlać wodę która została po gotowaniu? Czy potem przed zblendowaniem kaszy odlać to mleko roślinne? Nie wiem na ile kasza ja wciągnie a na ile zostanie… Żeby ta masa nie była potem za lejaca…

    • Kasza powinna wchłonąć całą wodę, a potem wchłonie też dolane mleko, więc nic nie trzeba odlewać:)

  12. Zrobiłam masę makową, ale niestety wyszła bardzo gorzka 🙁 może to kwestia maku? Czy coś jeszcze da się z tym zrobić żeby uratować mase i zniwelować gorycz?

    • Czytam właśnie w sieci, że może się zdarzyć, że mak jest gorzki, prawdopodobnie jest wtedy zjełczały..:( Piszą też, żeby zawsze spróbować maku przed użyciem. sama nigdy tego nie robiłam…

  13. W sobotę zrobiłam serniko-makowiec, a w niedzielę go już nie było. Jadły tylko dwie osoby 😀
    Po prostu rewelacja! Serdecznie dziękuję za przepis 🙂

Skomentuj