Wegańskie bezy

  • 90 min
  • 1 składnik
100%

Składniki:

  • wegański kogiel-mogiel przepis na blogu

Podstawowy przepis na wegańskie bezy, zrobione z aquafaby, czyli wody z puszki po cieciorce. Potrzebne są tylko dwa składniki, trochę czasu i cierpliwości:)

DSC_3720_2

Wegańskie bezy

Wykonanie:

  1. Przygotowuję wegański kogiel-mogiel (przepis tutaj).
  2. Łyżką nakładam porcje na blachę wyłożona papierem do pieczenia (z podanych składników wychodzą dwie blachy małych bezików).
  3. Piekę/suszę w piekarniku rozgrzanym do 100 stopni przez około 60-90 minut (Bezy są gotowe, gdy są twarde i odklejają się od papieru).
  4. Najlepiej zjeść świeże albo przechowywać w szczelnie zamkniętym pudełku (inaczej nabiorą wilgoci i zmiękną).

Smacznego!

DSC_3702_2

Wegańskie bezy

DSC_3684_2

Wegańskie bezy

DSC_3679_2

Wegańskie bezy

6 komentarzy

  1. Super że taka niewielka ilość cukru!! Szkoda że nie znalazlam przepisu wczesniej bo na wszystkich przepisach straszą ze jak nie dasz 250g cukru na wode z 1 puszki to ci nie wyjdzie… wiec mi bezy wyszly pieeeronsko slodkie. Nie da sue jesc. Ale w moich niestety czuc ciecierzyce. Dlaczegi?

  2. Ubilam aquafabe z ksylitolem. Niestety, po 10-ciu minutach w piekarniku bezy rozpuscily sie. Nastepnym razem dodam cukru.

  3. Wow, powiem szczerze, że miałam wątpliwości co do smaku przy tak małej ilości cukru, ale… przepis przeszedł moje najśmielsze oczekiwania – rewelacja. Naprawdę, nigdy nie wpadłabym na to, że można przygotować wegańskie bezy.

    Świetny, smaczny i wcale nie taki trudny przepis. Dzieciaki (i nie tylko!) zachwycone :-). Chyba zadomowię się na tym blogu :-).

Skomentuj