Wegańskie ciasto wiosenne

  • 14 składników

Składniki na tortownicę 26 cm:

  • mleko sojowe 1 szklanka (250 ml)
  • szpinak świeży 100 g (3 duże garście)
  • olej 6 łyżek
  • ocet (u mnie jabłkowy) 1 łyżka
  • mąka pszenna lub orkiszowa 1,5 szklanki (po 250 ml)
  • soda 1 łyżeczka
  • cukier/ksylitol/erytrol pół szklanki (125 ml) + 4 łyżki do masy
  • tofu naturalne 1 kostka (180 g)
  • mleko kokosowe 1 puszka (400 ml)
  • cukier z wanilią 1 opakowanie
  • sok i skórka z jednej cytryny
  • agar 2 łyżeczki
  • brzoskwinie z puszki 1 puszka (ok. 800 g)
  • cytrynowa galaretka roślinna 1 opakowanie

Wielkanocne ciasto wegańskie. Zielony biszkopt szpinakowy, przykryty sernikową masą z brzoskwiniami i galaretką na górze.

ciasto wielkanocne

Wegańskie ciasto wiosenne

Wykonanie:

  1. Przygotowuję biszkopt. W jednej misce łączę suche składniki: 1,5 szklanki mąki, 0,5 szklanki cukru/ksylitolu/erytrolu i 1 łyżeczkę sody. Mieszam.
  2. Do blendera wlewam 1 szklankę mleka sojowego i 1 łyżkę octu, żeby mleko się ścięło. Dodaję 6 łyżek oleju oraz liście szpinaku. Blenduję.
  3. Do suchych składników dodaję mokre i energicznie mieszam, aż się połączą.
  4. Ciasto wylewam do formy wysmarowanej olejem lub wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie tortownica 24 cm).
  5. Wkładam do piekarnika rozgrzanego do 185 stopni i piekę około 35-45 minut (do suchego patyczka).
  6. Po upieczeniu wyłączam i otwieram piekarnik i zostawiam biszkopt jeszcze na kilkanaście minut. Po tym czasie wyjmuję i studzę.
  7. Przygotowuję masę. W blenderze (ja używam tego) umieszczam mleko kokosowe, pokrojone tofu, cukier z wanilią, sok i skórkę startą z jednej cytryny (tylko żółta część) i blenduję na gładką masę.
  8. Słodzę do smaku, dodaję agar i blenduję ponownie.
  9. Masę przekładam do garnuszka i gotuję przez 2 minuty, mieszając.
  10. Masę wylewam na biszkopt. Po przestygnięciu wstawiam do lodówki.
  11. Gdy masa stężeje wykładam na nią połówki brzoskwiń (ja nie wylewam soku, przygotowuję na nim galaretkę).
  12. Przygotowuję galaretkę, polewam nią brzoskwinie i zalewam ciasto.
  13. Po przestygnięciu wstawiam do lodówki.

Smacznego!

wielkanocne ciasto

Wegańskie ciasto wiosenne

tofurnik

Wegańskie ciasto wiosenne

wegański sernik

Wegańskie ciasto wiosenne