Składniki na tortownicę 26 cm:
- mleko sojowe 1 szklanka (250 ml)
- szpinak świeży 100 g (3 duże garście)
- olej 6 łyżek
- ocet (u mnie jabłkowy) 1 łyżka
- mąka pszenna lub orkiszowa 1,5 szklanki (po 250 ml)
- soda 1 łyżeczka
- cukier/ksylitol/erytrol pół szklanki (125 ml) + 4 łyżki do masy
- tofu naturalne 1 kostka (180 g)
- mleko kokosowe 1 puszka (400 ml)
- cukier z wanilią 1 opakowanie
- sok i skórka z jednej cytryny
- agar 2 łyżeczki
- brzoskwinie z puszki 1 puszka (ok. 800 g)
- cytrynowa galaretka roślinna 1 opakowanie
Wielkanocne ciasto wegańskie. Zielony biszkopt szpinakowy, przykryty sernikową masą z brzoskwiniami i galaretką na górze.
Wykonanie:
- Przygotowuję biszkopt. W jednej misce łączę suche składniki: 1,5 szklanki mąki, 0,5 szklanki cukru/ksylitolu/erytrolu i 1 łyżeczkę sody. Mieszam.
- Do blendera wlewam 1 szklankę mleka sojowego i 1 łyżkę octu, żeby mleko się ścięło. Dodaję 6 łyżek oleju oraz liście szpinaku. Blenduję.
- Do suchych składników dodaję mokre i energicznie mieszam, aż się połączą.
- Ciasto wylewam do formy wysmarowanej olejem lub wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie tortownica 24 cm).
- Wkładam do piekarnika rozgrzanego do 185 stopni i piekę około 35-45 minut (do suchego patyczka).
- Po upieczeniu wyłączam i otwieram piekarnik i zostawiam biszkopt jeszcze na kilkanaście minut. Po tym czasie wyjmuję i studzę.
- Przygotowuję masę. W blenderze (ja używam tego) umieszczam mleko kokosowe, pokrojone tofu, cukier z wanilią, sok i skórkę startą z jednej cytryny (tylko żółta część) i blenduję na gładką masę.
- Słodzę do smaku, dodaję agar i blenduję ponownie.
- Masę przekładam do garnuszka i gotuję przez 2 minuty, mieszając.
- Masę wylewam na biszkopt. Po przestygnięciu wstawiam do lodówki.
- Gdy masa stężeje wykładam na nią połówki brzoskwiń (ja nie wylewam soku, przygotowuję na nim galaretkę).
- Przygotowuję galaretkę, polewam nią brzoskwinie i zalewam ciasto.
- Po przestygnięciu wstawiam do lodówki.
Smacznego!
To ciasto jest pyszne! I super wygląda!
Smacznego:)