Wegańskie naleśniki twarogowe

  • 15 min
  • 7 składników

Składniki:

  • tofu naturalne 1 kostka (180 g)
  • mleko sojowe 2 szklanki (po 250 ml)
  • mąka pszenna lub orkiszowa 1,5 szklanka (po 250 ml)
  • sok z jednej cytryny
  • cukier z wanilią 1 opakowanie
  • cukier/ksylitol/erytrol 2 łyżki
  • olej 1 łyżeczka + do smażenia

Naleśniki z dodatkiem tofu, cytryny i wanilii. Choć nie mają w składzie twarogu, to przypominają mi go w smaku. Ostatnio ulubione naleśniki mojej rodziny;)

Wegańskie naleśniki twarogowe

 

Wykonanie:

  1. W blenderze (ja używam tego) umieszczam: pokrojone w kostkę tofu, sok z cytryny, cukier z wanilią, cukier (lub ksylitol/erytrol), łyżeczkę oleju i mleko sojowe.
  2. Blenduję razem.
  3. Dodaję mąkę i blenduję razem na gładkie ciasto.
  4. Nalewam porcje ciasta na rozgrzana patelnię wysmarowaną olejem.
  5. Smażę z obu stron.
  6. Naleśniki możecie przygotować również w wytrawnej wersji bez cukru i wanilii. Będą świetnie pasować do farszu ze szpinaku albo kaszy gryczanej.

Smacznego!

Wegańskie naleśniki twarogowe

Wegańskie naleśniki twarogowe

Wegańskie naleśniki twarogowe

5 komentarzy

  1. Ile naleśników wychodzi z podanych proporcji? Czy cukier z wanilią mogłabym zastąpić np. ekstraktem z wanilii plus syropem z agawy lub większą ilością erytrolu?

    • ok. 10 dużych cienkich naleśników. Jasne, może być wanilia w paście albo ekstrakcie. Można oczywiście zrobić bez. Do masy można też dodać skórkę startą z cytryny albo pomarańczy.

Skomentuj