Wegańskie sernikobrownie

  • 65 min
  • 15 składników
86%

Składniki:

  • mąka pszenna/orkiszowa razowa 1,5 szklanki (po 250 ml)
  • kakao 1/4 szklanki
  • cukier/ksylitol/erytrol pół szklanki (125 ml) + 8 łyżek do kaszy
  • soda 1 łyżeczka
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • sól 1/2 łyżeczki
  • mleko sojowe 1 i 1/4 szklanki + 3 szklanki do kaszy
  • ocet jabłkowy 1 łyżka
  • olej (u mnie rzepakowy) 1/3 szklanki
  • kasza jaglana 1 szklanka (250 ml)
  • cytryna 1 sztuka
  • cukier z wanilią 1 opakowanie
  • cieciorka 1 puszka (400 g)
  • gorzka czekolada 1 tabliczka (100 g)
  • olej kokosowy 2 łyżki

Połączenie ciasta czekoladowego i roślinnego sernika. Na pełnoziarnistym spodzie, z masą jaglano-cieciorkową.

DSC_9013_2

Wegańskie sernikobrownie

Wykonanie:

  1. Przygotowuję spód.
  2. Do jednej wlewam mokre składniki: 1 i 1/4 szklanki mleka sojowego, 1/3 szklanki oleju i 1 łyżkę octu. Mieszam.
  3. Do drugiej wsypuję suche składniki: 1 i 1/2 szklanki mąki, sodę, sól, proszek do pieczenia, kakao i pół szklanki cukru/ksylitolu/erytrolu. Mieszam.
  4. Mokre składniki wlewam do suchych i energicznie mieszam trzepaczką.
  5. Masę wlewam do formy (u mnie duża prostokątna forma 40 x 25 cm) wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej olejem.
  6. Piekę około 35 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni (do suchego patyczka).
  7. W międzyczasie gotuję kaszę jaglaną. Najpierw bardzo dokładnie przepłukuję ją wodą.
  8. Zalewam 3 szklankami mleka roślinnego (u mnie sojowe) i gotuję, aż kasza będzie miękka i wchłonie płyn.
  9. Dodaję cukier z wanilią, sok i skórkę startą z jednej cytryny (tylko żółta część!), 2 łyżki oleju kokosowego i słodzę do smaku (u mnie 8 łyżek erytrolu).
  10. Cieciorkę z puszki blenduję razem z aquafabą – płynem z puszki (ja używam tego blendera).
  11. Dodaję gorącą kaszę i blenduję razem z cieciorką.
  12. Masę wykładam na czekoladowy spód.
  13. Gdy masa lekko stężeje polewam czekoladą roztopioną w kilku łyżkach mleka roślinnego.
  14. Gdy przestygnie, wstawiam na noc do lodówki.

Smacznego!

DSC_9016_2

Wegańskie sernikobrownie

DSC_9035_2

Wegańskie sernikobrownie

DSC_9021_2

Wegańskie sernikobrownie

19 komentarzy

  1. Zrobiłam wczoraj, dziś spróbowałam i jest rewelacyjne! nawet za bardzo nie modyfikowałam przepisu- dodając tylko olejek waniliowy oraz cukier puder co masy „sernikowej” kiedy blendowałam 😉 Polecam wszystkim!

  2. Zrobiłam wczoraj, bardzo dobre! Masa z kaszy przepyszna na ciepło po zblendowaniu, o wiele lepsza niż budyń z tytki:)

Skomentuj