Składniki:
- mąka pszenna/orkiszowa razowa 1,5 szklanki (po 250 ml)
- kakao 1/4 szklanki
- cukier/ksylitol/erytrol pół szklanki (125 ml) + 8 łyżek do kaszy
- soda 1 łyżeczka
- proszek do pieczenia 1 łyżeczka
- sól 1/2 łyżeczki
- mleko sojowe 1 i 1/4 szklanki + 3 szklanki do kaszy
- ocet jabłkowy 1 łyżka
- olej (u mnie rzepakowy) 1/3 szklanki
- kasza jaglana 1 szklanka (250 ml)
- cytryna 1 sztuka
- cukier z wanilią 1 opakowanie
- cieciorka 1 puszka (400 g)
- gorzka czekolada 1 tabliczka (100 g)
- olej kokosowy 2 łyżki
Połączenie ciasta czekoladowego i roślinnego sernika. Na pełnoziarnistym spodzie, z masą jaglano-cieciorkową.
Wykonanie:
- Przygotowuję spód.
- Do jednej wlewam mokre składniki: 1 i 1/4 szklanki mleka sojowego, 1/3 szklanki oleju i 1 łyżkę octu. Mieszam.
- Do drugiej wsypuję suche składniki: 1 i 1/2 szklanki mąki, sodę, sól, proszek do pieczenia, kakao i pół szklanki cukru/ksylitolu/erytrolu. Mieszam.
- Mokre składniki wlewam do suchych i energicznie mieszam trzepaczką.
- Masę wlewam do formy (u mnie duża prostokątna forma 40 x 25 cm) wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej olejem.
- Piekę około 35 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni (do suchego patyczka).
- W międzyczasie gotuję kaszę jaglaną. Najpierw bardzo dokładnie przepłukuję ją wodą.
- Zalewam 3 szklankami mleka roślinnego (u mnie sojowe) i gotuję, aż kasza będzie miękka i wchłonie płyn.
- Dodaję cukier z wanilią, sok i skórkę startą z jednej cytryny (tylko żółta część!), 2 łyżki oleju kokosowego i słodzę do smaku (u mnie 8 łyżek erytrolu).
- Cieciorkę z puszki blenduję razem z aquafabą – płynem z puszki (ja używam tego blendera).
- Dodaję gorącą kaszę i blenduję razem z cieciorką.
- Masę wykładam na czekoladowy spód.
- Gdy masa lekko stężeje polewam czekoladą roztopioną w kilku łyżkach mleka roślinnego.
- Gdy przestygnie, wstawiam na noc do lodówki.
Smacznego!
jak tylko skombinuję kaszę jaglaną, muszę spróbować 🙂
🙂 daj znać, jak smakowało:)
Zrobiłam dzisiaj – kroje jutro 🙂
daj znać, jak smakowało:)
Zrobiłam wczoraj, dziś spróbowałam i jest rewelacyjne! nawet za bardzo nie modyfikowałam przepisu- dodając tylko olejek waniliowy oraz cukier puder co masy „sernikowej” kiedy blendowałam 😉 Polecam wszystkim!
Bardzo się cieszę, że Ci smakuje:)
Czy jest możliwość w tym przepisie zamiany mleka sojowego na migdałowe albo owsiane?
Myślę, że tak, choć ja robię na sojowym.
Cieciorkę z puszki blenduję razem z aquafabą – co znaczy????
aquafaba to ta woda z puszki albo słoiczka z cieciorką. Czyli blendujemy wszystko razem:)
Boże…. Przez roztargnięcie dodałam 2 puszki cieciorki!!!! Wsio wymieszane…. Mam nadzieję, że wyjdzie 😳
Da sie jakos zrobic z suchej cieciorki, bez aquafaby?
Jasne, możesz dodać szklankę ugotowanej do miękkości cieciorki i trochę więcej mleka roślinnego.
Co moge dodac zamiat oleju kokosowego?masla nie moge.
inny neutralny w smaku olej:)
Zrobiłam wczoraj, bardzo dobre! Masa z kaszy przepyszna na ciepło po zblendowaniu, o wiele lepsza niż budyń z tytki:)
Super! smacznego!:)
Na jaką wielkość blachy jest to ciasto ?
duża prostokątna forma 40 x 25 cm