Wegańskie trufle sernikowe

  • 40 min
  • 8 składników

Składniki na duży talerz trufli:

  • kasza jaglana 1 filiżanka (200 ml)
  • mleko sojowe 2,5 filiżanki (po 200 ml)
  • olej kokosowy 3 czubate łyżki
  • wanilia w cukrze/paście/ekstrakcie do smaku
  • cukier/ksylitol/erytrol do smaku (u mnie 8 łyżek)
  • cytryna 1 sztuka
  • ew. rodzynki do masy
  • gorzka czekolada 1 tabliczka (100 g)

Trufle z kaszy jaglanej o smaku sernika;)

Wegańskie trufle sernikowe

Wykonanie:

  1. Kaszę jaglaną bardzo dokładnie przepłukuję wodą.
  2. Zalewam mlekiem sojowym i gotuję, aż kasza będzie miękka i wchłonie płyn (u mnie ok. 15 minut).
  3. Słodzę, dodaję 2 czubate łyżki oleju kokosowego, sok i skórkę startą z cytryny (tylko żółta część), opakowanie cukru z wanilią i blenduję (ja używam tego blendera).
  4. Jeśli chcecie, po zblendowaniu do masy możecie dodać rodzynki i wymieszać.
  5. Po przestygnięciu masę wstawiam do lodówki, aż zgęstnieje i da się z niej lepić kulki.
  6. Lepię trufle.
  7. Czekoladę łamię na kostki i umieszczam w garnuszku.
  8. Dodaję 1 łyżkę oleju kokosowego i podgrzewam powoli, mieszając, aż czekolada się rozpuści.
  9. Trufle możecie polać czekoladą, do połowy zanurzyć w czekoladzie lub na łyżeczce zanurzyć całe w czekoladzie i ułożyć na talerzu wyłożonym papierem do pieczenia.
  10. Wstawiam do lodówki, żeby czekolada stwardniała.
  11. Przechowuję w lodówce.

Smacznego!

Wegańskie trufle sernikowe

Wegańskie trufle sernikowe