Składniki:
- cebula 2 sztuki
- pieczarki 500 g
- cukinia 1 sztuka
- papryka czerwona 1 sztuka
- pomidory 2 sztuki
- tempeh wędzony 1 kostka (210 g)
- koncentrat pomidorowy 1 słoiczek (ok. 200 g)
- olej do podsmażenia
- czosnek 2 ząbki
- papryka słodka 1 łyżeczka
- chilli do smaku
- ew. papryka wędzona 1/2 łyżeczki
- sól do smaku
- kurkuma 1/2 łyżeczki
- ocet winny lub jabłkowy 1 łyżka
- liść laurowy 2 sztuki
- oregano 1 łyżeczka
- bazylia 1 łyżeczka
Ta węgierska potrawa, która zrobiła karierę na całym świecie funkcjonuje w wielu wersjach. Poniżej w wersji wege z dodatkiem wędzonego tempehu. Możecie też wypróbować z wędzonym tofu albo z pokrojonymi parówkami sojowymi:)
Wykonanie:
- Podsmażam cebulę.
- Dodaję pokrojone pieczarki i warzywa (poza pomidorami).
- Dodaję przyprawy, pół szklanki wody i duszę pod przykryciem około pół godziny.
- Czosnek wyciskam i odkładam (tutaj sprawdź jak dodawać czosnek do potraw).
- Dodaję obrane i pokrojone pomidory, pokrojony w kostkę tempeh, wyciśnięte ząbki czosnku, koncentrat pomidorowy i ocet. Mieszam i duszę jeszcze przez pięć minut.
- Podaję z makaronem, ryżem lub pieczywem.
Smacznego!
Nie widzę tutaj przepisu. Proszę o dodanie.
hmmm przepis jest dodany… A co się nie wyświetla?
ooo, już wiem, poprawione, dziękuję za info!
Jaka duza jest ta kostka tempeh? Zmam ruzne… 😉
210 g:)