Wegetariańskie leczo z tempehem

  • 45 min
  • 18 składników

Składniki:

  • cebula 2 sztuki
  • pieczarki 500 g
  • cukinia 1 sztuka
  • papryka czerwona 1 sztuka
  • pomidory 2 sztuki
  • tempeh wędzony 1 kostka (210 g)
  • koncentrat pomidorowy 1 słoiczek (ok. 200 g)
  • olej do podsmażenia
  • czosnek 2 ząbki
  • papryka słodka 1 łyżeczka
  • chilli do smaku
  • ew. papryka wędzona 1/2 łyżeczki
  • sól do smaku
  • kurkuma 1/2 łyżeczki
  • ocet winny lub jabłkowy 1 łyżka
  • liść laurowy 2 sztuki
  • oregano 1 łyżeczka
  • bazylia 1 łyżeczka

Ta węgierska potrawa, która zrobiła karierę na całym świecie funkcjonuje w wielu wersjach. Poniżej w wersji wege z dodatkiem wędzonego tempehu. Możecie też wypróbować z wędzonym tofu albo z pokrojonymi parówkami sojowymi:)

DSC_1116_2

Wegetariańskie leczo z tempehem

Wykonanie:

  1. Podsmażam cebulę.
  2. Dodaję pokrojone pieczarki i warzywa (poza pomidorami).
  3. Dodaję przyprawy, pół szklanki wody i duszę pod przykryciem około pół godziny.
  4. Czosnek wyciskam i odkładam (tutaj sprawdź jak dodawać czosnek do potraw).
  5. Dodaję obrane i pokrojone pomidory, pokrojony w kostkę tempeh, wyciśnięte ząbki czosnku, koncentrat pomidorowy i ocet. Mieszam i duszę jeszcze przez pięć minut.
  6. Podaję z makaronem, ryżem lub pieczywem.

Smacznego!

DSC_1113_2

Wegetariańskie leczo z tempehem

DSC_1122_2

Wegetariańskie leczo z tempehem

DSC_1106_2

Wegetariańskie leczo z tempehem

5 komentarzy

Skomentuj