Wielkanocna pasta z grochu

  • 40 min
  • 7 składników

Składniki:

  • groch łuskany połówki 1 szklanka (250 ml)
  • cebula 1 sztuka
  • olej lub oliwa do podsmażenia
  • czarna sól kala namak do smaku (u mnie 1 płaska łyżeczka)
  • pieprz do smaku (u mnie pół łyżeczki)
  • kurkuma 1 łyżeczka
  • szczypiorek do posypania

Grochowa pasta do pieczywa o jajecznym smaku.

pasta bezjajeczna z grochu

Wielkanocna pasta z grochu

Wykonanie:

  1. Groch zalewam wodą na noc.
  2. Odlewam wodę, groch zalewam świeżą wodą (3 cm nad poziom grochu).
  3. Gotuję na małym ogniu, aż groch będzie miękki. Groch możecie delikatnie zblendować lub po prostu rozgotować.
  4. Na patelni podsmażam pokrojoną w kosteczkę cebulę i dodaję do grochu.
  5. Doprawiam solą kala namak i pieprzem. Dodaję kurkumę. Mieszam.
  6. Podaję na ciepło lub na zimno na kanapce. Posypuje szczypiorkiem.

Smacznego!

pasta bezjajeczna z grochu

Wielkanocna pasta z grochu

pasta bezjajeczna z grochu

Wielkanocna pasta z grochu

pasta bezjajeczna z grochu

Wielkanocna pasta z grochu