Wielkanocne serniczki bez pieczenia

  • 8 składników

Składniki na 4 porcje:

  • tofu naturalne 1 kostka (180 g)
  • mleko kokosowe 1 puszka (400 ml)
  • sok i skórka z 1 cytryny
  • cukier/ksylitol/erytrol do smaku (u mnie 3 łyżki)
  • wanilia (w cukrze/paście/ekstrakcie) do smaku
  • agar 2 łyżeczki
  • kurkuma 1 łyżeczka
  • zielona herbata matcha 1 łyżeczka

Proste, wegańskie serniczki z tofu z dodatkiem kurkumy i matchy. Kolorowe i pełne antyoksydantów.

tofurnik

Wielkanocne serniczki bez pieczenia

Wykonanie:

  1. W blenderze (ja używam tego) umieszczam: pokrojone w kostkę tofu, mleko kokosowe, sok i skórkę startą z cytryny (tylko żółta część), agar i wanilię.
  2. Blenduję i słodzę do smaku.
  3. Masę przekładam do garnuszka, zagotowuję i gotuję przez 2 minuty, mieszając.
  4. Masę dzielę na dwie części: do jednej dodaję kurkumę, a do drugiej matchę. Mieszam dokładnie.
  5. Jeden kolor nakładam do słoiczków i wstawiam na 10 minut do lodówki, żeby masa stężała.
  6. Nakładam drugi kolor i ponownie schładzam.

Smacznego!

wegańskie serniczki

Wielkanocne serniczki bez pieczenia

serniczki z tofu

Wielkanocne serniczki bez pieczenia

sernik z matchą

Wielkanocne serniczki bez pieczenia