Składniki na 4 porcje:
- tofu naturalne 1 kostka (180 g)
- mleko kokosowe 1 puszka (400 ml)
- sok i skórka z 1 cytryny
- cukier/ksylitol/erytrol do smaku (u mnie 3 łyżki)
- wanilia (w cukrze/paście/ekstrakcie) do smaku
- agar 2 łyżeczki
- kurkuma 1 łyżeczka
- zielona herbata matcha 1 łyżeczka
Proste, wegańskie serniczki z tofu z dodatkiem kurkumy i matchy. Kolorowe i pełne antyoksydantów.
Wykonanie:
- W blenderze (ja używam tego) umieszczam: pokrojone w kostkę tofu, mleko kokosowe, sok i skórkę startą z cytryny (tylko żółta część), agar i wanilię.
- Blenduję i słodzę do smaku.
- Masę przekładam do garnuszka, zagotowuję i gotuję przez 2 minuty, mieszając.
- Masę dzielę na dwie części: do jednej dodaję kurkumę, a do drugiej matchę. Mieszam dokładnie.
- Jeden kolor nakładam do słoiczków i wstawiam na 10 minut do lodówki, żeby masa stężała.
- Nakładam drugi kolor i ponownie schładzam.
Smacznego!
Wygląda apetycznie. 🙂
Cześć, czy można je przechowywać kilka dni w lodówce? 😊
można:)
Czym można zastąpić agar?
jest konieczny…