Wytrawne ciasto orkiszowe

  • 45 min
  • 11 składników

Składniki:

  • mąka orkiszowa - u mnie typ 700 (możecie użyć pszennej) 1 szklanka (250 ml)
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • soda oczyszczona 1 łyżeczka
  • mleko roślinne naturalne 1 szklanka (250 ml)
  • oliwa z oliwek lub olej od suszonych pomidorów 100 ml (1/2 filiżanki)
  • ocet (u mnie jabłkowy) 1 łyżeczka
  • oregano suszone 3 łyżki
  • czosnek 3 ząbki
  • suszone pomidory 10 sztuk
  • oliwki zielone 20 sztuk
  • ew. ostra papryka 1/2 łyżeczki

Wytrawne ciasto z mąki orkiszowej z oliwkami, suszonymi pomidorami, czosnkiem i oregano. Podane z oliwą z oliwek, świeżymi pomidorami, rukolą i kieliszkiem czerwonego wina idealne na romantyczne wieczory;)

DSC_7028

Wytrawne ciasto orkiszowe

Wykonanie:

  1. Mąkę, sodę i proszek do pieczenia mieszam w misce.
  2. Do drugiej miski wlewam mleko roślinne, dodaję ocet, żeby się ścięło i mieszam. Dolewam olej, dodaję oregano i rozgniecione ząbki czosnku. Dokładnie mieszam.
  3. Pomidory suszone kroję drobno, oliwki kroję na pół. Dodaję do miski z mlekiem.
  4. Suche składniki łączę z mokrymi i mieszam dokładnie łyżką. Ciasto powinno być gęste. W razie konieczności dolewam więcej mleka albo dosypuję więcej mąki.
  5. Wylewam na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia na wysokość 1 centymetra.
  6. Wkładam do rozgrzanego do 190 stopni piekarnika i piekę około 30-40 minut (do suchego patyczka).
  7. Po przestygnięciu kroję w kwadraty.
  8. Podaję z oliwą z oliwek do maczania, ze świeżymi pomidorami i rukolą.

Smacznego!

DSC_7021

Wytrawne ciasto orkiszowe

DSC_7015

Wytrawne ciasto orkiszowe

DSC_7040

Wytrawne ciasto orkiszowe