Zapiekanka warzywna z cieciorką i mlekiem kokosowym

  • 100 min
  • 18 składników

Składniki:

  • ziemniaki 4 średnie sztuki
  • kalafior 1 mała główka
  • pieczarki 5 sztuk
  • marchew 2 sztuki
  • korzeń pietruszki 1 sztuka
  • czerwona papryka 1 sztuka
  • cebula 1 sztuka
  • czerwona cebula 1 sztuka
  • ciecierzyca 1 puszka (400 g)
  • mleko kokosowe 1 puszka (400 ml)
  • sok z jednej cytryny
  • curry w proszku 1 łyżka
  • wędzona papryka 1 łyżeczka
  • czosnek 2 ząbki
  • sól 1 łyżeczka
  • chilli do smaku
  • suszony tymianek 1 łyżeczka
  • u mnie dodatkowo garść mrożonej brukselki i fasolki szparagowej

Jesienna zapiekanka pełna warzyw z dodatkiem ciecierzycy i aromatycznego sosu na bazie mleka kokosowego.

Zapiekanka warzywna z cieciorką i mlekiem kokosowym

Wykonanie:

  1. Warzywa i pieczarki myję, obieram i kroję. Kalafiora dzielę na małe różyczki.
  2. Do mleka kokosowego dodaję przyprawy, sok z cytryny, rozgniecione ząbki czosnku i mieszam.
  3. Warzywa umieszczam w naczyniu żaroodpornym, dodaję odsączoną ciecierzycę i zalewam mlekiem kokosowym.
  4. Piekę pod przykryciem w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez około 1,5 godziny.

Smacznego!

Zapiekanka warzywna z cieciorką i mlekiem kokosowym

 

Zapiekanka warzywna z cieciorką i mlekiem kokosowym

Zapiekanka warzywna z cieciorką i mlekiem kokosowym