Zdrowe brownie bez tłuszczu, cukru i mąki

  • 50 min
  • 7 składników
86%

Składniki:

  • kasza jaglana sucha 1 filiżanka (200 ml)
  • mleko roślinne 2,5 filiżanki (po 200 ml)
  • buraki 3 małe sztuki
  • cieciorka ugotowana lub z puszki 1 szklanka
  • daktyle 1 szklanka (250 ml)
  • kakao 6 czubatych łyżek
  • ew. orzechy włoskie 1 szklanka (250 ml)

Coś dla wielbicieli zdrowych słodkości – brownie bez tłuszczu, cukru, mąki, bez nabiału i bez glutenu:) To z czego właściwie jest? Jedynie z kilku zdrowych składników… Takie ciacho z powodzeniem możecie jeść na obiad;)

dsc_8723_2

Zdrowe brownie bez tłuszczu, cukru i mąki

Wykonanie:

  1. Buraki gotuję w łupinach.
  2. Kaszę jaglana dokładnie przepłukuję wodą, zalewam mlekiem roślinnym i gotuję, aż będzie bardzo miękka (ok. 20 minut) i płyn odparuje.
  3. Pod koniec gotowania do kaszy dodaję daktyle, żeby zmiękły.
  4. Buraki obieram, kroję i blenduję na mus.
  5. Dodaję cieciorkę, kaszę z daktylami, kakao i blenduję wszystko razem.
  6. Po zblendowaniu do masy możecie dodać orzechy włoskie lub ulubione bakalie.
  7. Masę wykładam do formy wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie 23 x 33 cm).
  8. Piekę około 30 minut w 180 stopniach.
  9. Kroję po wystygnięciu.

Smacznego!

dsc_8754_2

Zdrowe brownie bez tłuszczu, cukru i mąki

dsc_8712_2

Zdrowe brownie bez tłuszczu, cukru i mąki

dsc_8703_2

Zdrowe brownie bez tłuszczu, cukru i mąki

43 komentarze

  1. ok, już doczytałam w komentarzach, że to bez polewy, chociaż wygląda jak z wyjątkowo apetyczną polewą. osobiście pewnie jak się przymierzę do tego ciacha, nie omieszkam dodac polewy na bazie oleju kokosowego 😉

    • W tym nie, ale robiłam inne ciacha z bananem. Ale mus z buraków spokojnie możecie zastąpić musem z jabłek, banana, batatów itp.

  2. Uważajcie na to jakie kakao dodajecie oczywiscie. Bo takie ktore dzieci pija z mlekiem jak.np. „Puchatek ” to glownie cukier jest w nim moze z 20% kakao

  3. Wygląda przepysznie, jadłam kiedyś ciasto z dodatkiem buraków i było niezłe, ale sama jeszcze nie próbowałam piec. Może w ten weekend , wszystkie składniki mam 🙂 ale ja bym dała chyba więcej kakao, bo lubię taki intensywny kakaowy smak (najlepsze z Krugera). I więcej bakalii 🙂

  4. Zastanawiam się nad kakao ja daję to ciemne Krugera, czy nie za dużo łyżek, ale spróbuję zrobić, fajny przepis.

  5. Super przepis! Za pierwszym razem zrobiłam wg. przepisu. Drugim razem zamiast buraków użyłam słodkiego ziemniaka. Jeszcze lepsze. Smakują moim nie-wegańskim znajomym. Dzięki za ten przepis

  6. Czy chodzi o jedną filiżankę już ugotowanej kaszy jaglanej, czy suchej? Po ugotowaniu wychodzi dużo więcej niż jedna filiżanka…

  7. W smaku może być, choć konsystencja słaba nawet po ostygnięciu.
    Lipa bo robiłam 1.raz dla większej liczby gości i inne ciasta lepiej schodzily niż to.

  8. Ciasto bardzo proste i bardzo dobre z pewnością godne polecenia 🙂 Czuć dość buraka ale nie przeszkadza to mi ani mojemu narzeczonemu 😉 Smak buraka naszym zdaniem urozmaica całość i pasuje w tym ciachu super 🙂 Na pewno upiekę raz jeszcze 🙂 Myślę nad urozmaiceniem i dodaniem borówki amerykańskiej ?

  9. to jest swietny deser i jako przekąska,jako sniadanie na wynos.same extra skladniki,bez psedo zdrowej zywnosci.dzieki serdeczne i pozdrawiam.😃

  10. Chyba jestem nowicjuszem w takich przepisach bo nasunely mi sie dwa pytania juz w trakcie przygotowań…czy kasze po ugotowaniu odcedzic? Czy ciecierzyce dodac z zalewa czy odcedzona?;)

    Nowicjusz w vegebandzie;) 12 kwietnia 2020 at 14:59 Reply

Skomentuj