Składniki:
- ciecierzyca 1 słoik (540 g)
- cukier/ksylitol/erytrol do smaku (u mnie 8 łyżek)
- masło orzechowe 3 czubate łyżki
- gorzka czekolada 1/2 tabliczki (50 g)
Czteroskładnikowe trufle z ciecierzycy o smaku ciasteczkowym. U nas w domu HIT:) Jeśli Wam też przypadną do gustu, koniecznie spróbujcie ciastek z ciecierzycy.
Wykonanie:
- Cieciorkę odsączam (możecie też użyć ugotowanej) i umieszczam w blenderze (ja używam tego) lub malakserze z ostrzem S.
- Słodzę i dodaję masło orzechowe.
- Blenduję razem.
- Czekoladę kroję na małe kawałki, dodaję do masy i mieszam.
- Lepię kulki (jeśli masa klei się do rąk, wstawiam ją do lodówki, żeby zgęstniała).
- Trufle przechowuję w lodówce.
Smacznego!
Czy można zrobić dzień wcześniej przed podaniem i trzymac w lodówce? Wyglądają super 😉
jasne:)