Ziemniaki z grochem

  • 50 min
  • 14 składników

Składniki:

  • ziemniaki 8 średnich sztuk
  • groch łuskany 1 szklanka (250 ml)
  • cebula 2 sztuki
  • kurkuma 1 łyżeczka
  • kumin mielony 1 łyżeczka
  • czosnek suszony 1 łyżeczka
  • pieprz czarny do smaku
  • liść laurowy 3 sztuki
  • majeranek 1 łyżeczka
  • ew. kminek 1 łyżeczka
  • sól do smaku
  • olej (u mnie rzepakowy) do podsmażenia
  • ew. tofu wędzone (lub wędzone parówki sojowe) 1 kostka (180 g)
  • ew. pietruszka lub koperek do posypania

Minimalistyczne, proste i ekonomiczne danie. Jednocześnie pożywne i naprawdę dobre. Zainspirowane minimalistycznymi przepisami Magdaleny Cielengi-Wiaterek z październikowego numeru Magazynu Vege.

DSC_8234_2

Ziemniaki z grochem

Wykonanie:

  1. Groch zalewam wodą na noc.
  2. Odlewam wodę, zalewam świeżą, dodaję przyprawy i gotuję około 20 minut.
  3. Ziemniaki obieram, kroję w kostkę, myję i dodaję do grochu. W razie konieczności dolewam tyle wrzątku, żeby przykrył groch i ziemniaki.
  4. Gotuję jeszcze tak długo, aż groch będzie miękki (u mnie około 20 minut).
  5. W międzyczasie na patelni podsmażam pokrojoną cebulę i dodaję do garnka.
  6. Solę do smaku.
  7. Jeżeli chcecie danie możecie podać z podsmażonym wędzonym tofu albo parówką sojową i posypać zieleniną.

Smacznego!

DSC_8222_2

Ziemniaki z grochem

DSC_8205_2

Ziemniaki z grochem